„Да убием скуката” ни предлагат децата от „Детски арт-център – Заедно”

Днес, 14 юни, от 10,00 часа на сцената на театър „Димитър Димов” ще бъде представена премиерата на пърформанса „Да убием скуката” по пиесата „Игра на кукли” от Борис Априлов. Този път главни действащи лица ще бъдат не театралните актьори , а децата посещаващи „Детски арт център –Заедно” към читалище „Обединение 1913” в Кърджали.
В обща творческа изява, пред публика участниците в Арт центъра ще покажат наученото през изминалите месеци под режисурата на Димитър Варадинов, музиката на Димитър Ганев и хореографията на Огнян Камишев.
Днес на специална пресконференция секретарят на читалище „Обединение 1913” Камелия Чолакова покани кърджалийци да посетят проявата. Тя разказа за работата в Арт центъра и за създаването му преди година и половина по проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейският социален фонд на Европейския съюз, в партньорство с ОУ „П.К.Яворов”.
В Детският арт център „Заедно”, са обхванати 140 деца от различни етноси в седем творчески работилници – музикална, танцова (народни, модерни, класически танци), приложно изкуство, театрална, литературна. Децата-участници са се обучавали от специалисти в съответните области чрез интерактивни методи.
От своя страна зам.-директорката на ОУ „П.К.Яворов” Ваня Петкова сподели, че проектът освен възможност за изява на техните ученици и разкриване на талантите им е дал възможност те да получат много нови знания , включително и да подобрят говоримия български език. Най-важното според нея е постигнатият резултат и доказателство, че използвайки средствата на изкуството може да се постигне опознаване между етносите и да се даде възможност на децата да се чувстват равнопоставени на базата на техните таланти и възможности.
Поставената в началото цел да се осигури равен достъп до извънкласни форми на обучение на деца от малцинствените общности от Кърджали на възраст от 7 до 15 години, живеещи в квартал Боровец, вече е постигната.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини