Ученици от Жълтуша спечелиха първо място в състезание „Защита при бедствия, аварии и катастрофи“

ХІІ-тото национално ученическо състезание „Защита при бедствия, аварии и катастрофи“ 2014 се проведе на 11 и 12 юни в град Монтана. 112 ученика от седми клас от цялата страна, разпределени в 28 отбора с 4-ма участника, преминаха теоретичен и практически изпит.
Теоретичният изпит бе под формата на тест, включващ въпроси от сферата на природните бедствия, авариите, катастрофите, индивидуалните и колективни средства за защита, правилата за поведение при пожар, оказване на първа медицинска помощ и Единния европейски номер за спешни повиквания 112. Практическите игри се проведоха на площад „Жеравица“ в гр. Монтана - участниците демонстрираха умения и бързина за действия при земетресение и наводнение, състезаваха се как да херметизират врати и прозорци при радиационна авария, как се поставя противогаз и как се работи с кофпомпа за гасене на пожар.
Доброволци от областния съвет на БЧК - Монтана провериха уменията им за оказване на първа медицинска помощ.
Отборът на Основно училище „Отец Паисий“, село Жълтуша, област Кърджали, спечели първенството в състезанието. Второ място заеха учениците от СОУ „Иван Вазов“, град Сопот, област Пловдив. Възпитаниците на ІІ СОУ „Н. Й. Вапцаров“, град Монтана, област Монтана, се класираха на трето място. Победителите, класирали се на първите три места, получиха състезателни купи, медали, плакети и грамоти, а останалите състезатели - предметни награди и сертификати за участие в състезанието.
Всички ученици показаха много добра теоретични знания и практически умения. Наградите на победителите връчиха комисар Венцислав Райков - началник на ОУПБЗН - Монтана и главен инспектор Стефан Стефанов - началник на сектор „Превантивна дейност“ към ГДПБЗН-МВР, който бе ръководител на състезанието.
Инициативата за провеждане на националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ се организира от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението-МВР съвместно с Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Българския червен кръст и Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“ - Монтана. Гости на тържественото откриване на площад “Жеравица“ в гр. Монтана бяха ръководството на ОД МВР Монтана, представители на ГД ПБЗН, ръководни служители на областната и общинската администрация, РИО-Монтана, Областен червен кръст Монтана.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини