Човешкият език има шесто чувство

Смята се, че основните вкусове, които различаваме са сладко, кисело, солено, горчиво и умами. Но човешкият език притежава и шесто чувство - за въглехидрати, сочат резултатите от новозеландско изследване.

"Чувството за въглехидрати" стимулира центъра на удоволствието в мозъка и това може да обясни защо хората често намират диетичните храни незадоволителен, обясняват авторите на проучването от университета на Окланд.

"Оказва че, че езикът на човека има много по-голям капацитет като сензорен орган, отколкото смятахме, тъй като е в състояние да различи въглехидрати от изкуствени подсладители, въпреки че вкусовете им са еднакви", казва Никълъс Гант от изследователския екип.

Въглехидратите са изключително мощни стимули, които имат дълбоки и непосредствен ефект върху мозъка и системите той контролира, добавя Гант.

За проучването изследователите поставили сензори между десния показалец и палеца на участниците. След това езиците им били промивани с всяка една от три различни течности. Първите две били изкуствено подсладени и с идентични вкусове, но само в едната се съдържали въглехидрати. Третата била контролна - нито сладка, нито съдържаща въглехидрати.

Когато бил използван разтвор на въглехидрат, изследователите наблюдавали 30% увеличение на активността на областите на мозъка, които контролират движението и зрението. Тази реакция, предлагат учените, се дължи на постъпващата от устата информация, че иде допълнителна енергия под формата на въглехидрати.

"Това шесто чувство за вкус - за въглехидрати, е вероятно едно от многото допълнителни качества на храната, които могат да бъдат открити чрез рецепторите в устата," казва още Гант в съобщението до медиите.

Изследването е ще бъде публикувано предстоящия брой на списание "Апетит".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини