Хеликоптерите отблъснаха мароканската напаст,Кърджалийско е спасено от скакалците

Хеликоптерът пръска в Чернооченско

Всички засегнати 50 000 дка,нападнати от марокански скакалци в Кърджалийска област са третирани от въздуха.Нашествието на насекомите е овладяно.Благодарение на пръскането с хеликоптери вредителите са обезвредени.Това съобщи за Кърджали бг вести шефът на Областната дирекция на БАБХ Георги Грозев.Той благодари на пилотите от Авиоотряд Варна,които осъществиха пръскането.Извършени са общо 21 полета.За разлика от властите във Хасково които не можаха да се организират в Кърджали ситуацията е напълно овладяна.Все още скакалците продължават да се размножават и атакуват граничните общини Ивайловград и Маджарово.

Ще припомним,че дори кметът на Кърджали се включи в атаката срещу мароканските скакалци,които нападнаха ниви и пасища в Кърджалийска област.Той прелетя над община Кърджали с хеликоптер,който пръскаше срещу насекомите.След полета градоначалника събра кметовете на населени места и обсъди с тях заплахата за пасищата в Кърджалийско.В продължение на два дни два хеликоптера третират по въздух около 7000 декара площи на територията на община Кърджали, които са засегнати от вредителите . Хеликоптерите започнаха атаката от землищата на селата Чилик и Скална глава. Там нападнатите от скакалци декари са близо 3 500. Въздушно третиране срещу вредителите е имало и през 2010 г. около Чилик.Още 3500 декара бяха засегнатите площи в землищата на Бойно, Кобиляне, Велишане и Воловарци. Сигнали за нови огнища бяха получени от с.Костино.Около 30 хил.лв. струва на общината въздушното третиране на огнищата,сподели кметът Хасан Азис. Очаква се средствата да се осигурят от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване. От общинска администрация твърдят, че работят в синхрон с експертите от отдел „Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните.

Това е поредната година,когато вредителите нападат пасищата и нивите в Източните Родопи.

Насекомит пуплиха в землищата на 36 села във всички 7 общини на областта. 17 000 декара в граничните на Кърджалийска област хасковски общини също са засегнати от вредителя. Насекомите се размножаваха само в ливади и пасища, но съществуваше реална опасност за реколтата в района.

"На практика положението е бедствено. Каламитет означава, че мароканските скакалци на площ от един квадратен метър са неизброими", поясни за медиите шефът на областната дирекция на БАБХ Георги Грозев при появата на насекомите. Той поиска в борбата с насекомите да се включи авиацията.Според него това е единствения начин да се преборим с насекомите преди да са нападнали нивите. Според Грозев е невъзможно общините да се справят сами с проблема и се налага намесата на комисията за борба с бедствията. Заради меката зима тази година скакалците са се излюпили един месец по-рано от нормалното. Грозев поиска пръскането да започне най-късно до 26 май.Властите реагираха светкавично.Първоначално започна да пръска само един хеликоптер.Към него се присъедини и втори.Това позволи насекомите да бъдат унищожени преди да станат възрастни и да започнат да снасят яйца . Ако не бяха унищожени преди този етап през следващата година броят им ще се увеличи в геометрична прогресия,поясняват експерти.

Първоначално пилотът на един от хеликоптерите Георги Георгиев извърши облитане на  нападнатите от марокански скакалци площи в община Ардино. Борбата с популацията на вредителя започна в землището на село Боровица, община Ардино, тъй като там скакалците бяха в най-напреднала възраст. Областният управител Бисер Николов, специалистите от отдел «Растителна защита» и пилотът проведоха работна среща преди началото на авиационното третиране на площите. Пръскането стартира след решение на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия от 14 май 2014г. и заповед на министъра на земеделието проф. Димитър Греков от 21 май, с която бе обявявено каламитетно нападние от марокански скакалец в районите на седемте общини на територията на област Кърджали. 

Последно каламитет на мароканските скакалци в Кърджалийско беше обявен през 2010 година. Тогава отново се наложи в борбата с вредителя да се включи авиация.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини