„Теклас-България“ отбеляза десет години от стъпването си в Кърджали

Георги Георгиев показва на Бисер Николов цикъл от производството

Точно преди десет години на 6 юни се учредява фирма „Теклас-България“. Тя е част от големия холдинт „Теклас“,специализиран в производството на детайли за охлрадителните системи на всички големи марки автомобили. Днес със скромно тържество бе отбелязано рождението на дъщерната компания.

Представителят на холдинга в „Теклас България“ Георги Герогиев разказа пред стотици работници за прохождането на компанията. Преди десет години го повикал кметът Хасан Азис и го помолил да се срещне с представител на турски инвеститор и да се ангажира със създаването на условия за работа в общината. Мнозина били скептици. Успели да убедят Общинския съвет да гласува продажба на терен. Голяма роля изиграл тогавашния председател Сейфи Неджиб. Съществен принос да се слручи инвестицията имал генералният директор на турския холдинг Наби Анъл, който е родом от Кърджали. Той е трябвало да убеди собствениците на компанията да предпочетат Кърджали пред Стара Загора. На 22 юни теренът край Кърджали бил закупен„ Изградили първата фабрика, после втора, сега трета. Има възможности за още, подчерта Георги Георгиев.

Ако има някой, който е много доволен от днешното събитие това е кметът на Кърджали. Има много причини за това. Спомням си как преди 10 г. с г-н Анъл и г-н Георгиев обикаляхме терена, който бе един змиярник. Мястото предложи тогавашния председател на общинския съвет Сейфи Неджиб. Четиримата се договорили да направят всичко възможно инвестицията да стане в Кърджали. Имали три последователни срещи със собствениците в Турция, докато най-накрая бил предпочетен Кърджали. Няма фирма която за 8 г. откакто е започнала да изгражда мощностите си да се е развивала с толкова високи темпове. Сега когато се закриват мощности „Теклас- България“ строи нови заводи. Благодарение на нея тук 800 души имат работа и не се налага да търсят препитание в чужбина,подчерта градоначалникът. Той каза,че е горд не само с Водното огледало и парковете на града, но и с тази инвестиция. Произведеното в Кърджали ни прослямва в цяла Европа, каза още Хасан Азис. Той се обърна към работниците с думите: Вие работите за просперитета на Кърджали!.

Областният управител Бисер Николов посочи , че „Теклас- България „е най-сериозната инвестиция в Кърджали. Изрази надежда, че фирмата ще се развива със същия размах. Той посочи,че политика на правителството е да намалява бюрократичните формалности и да облекчава инвеститорите. Очаквам да рекламирате Кърджали и областа зад граница, каза още губернаторът.

Генералният директор на холдинга Теклас Наби Анъл бе лаконичен:Дано посторим още много фабрики тук.

На Наби Анъл,Георги Георгиев,Хасан Азис и бившия председател на местния парламент Сейфи Неджиб бяха връчени специални плакети за заслуги.

За работниците и служителите бе разиграна томбола. Печелившите си отидоха с плазмени телевизори.

За гости и работници бе даден коктейл в новото хале на завода.

Георги Кулов

Церемонията
Награда за кмета
Телевизор за печелившия
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини