Община Момчилград подписа договор за благоустрояване на парк „Кедикчал“

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф и Министърът на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов подписаха договор за финансиране на проект за „Благоустрояване на парк „Кедикчал“ с. Равен“. Проектът, подкрепен от местния парламент, е на стойност 314 000 лв. Средствата ще бъдат отпуснати по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. На официална церемония в Министерството на инвестиционното проектиране бяха подписани още 20 проекта на 16 общини за изпълнение на благоустройствени дейности, техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост.

Природният парк „Кедикчал“ представлява комплекс от вековни дъбове, представени от видовете благун и космат дъб, на възраст над 600 години.. Намира се в центъра на село Равен. В района на парка могат да се открият различни билки и редки красиви растения. Целта на проекта е да бъдат съхранени вековните дървета, като бъдат оградени с ограда и предпазени от вандалски прояви и отсичане Свещената местност ежегодно събира хора от различни краища на България и чужбина на традиционен събор, част от традиционните есенни маета в община Момчилград.

С благоустрояването на „Кедикчал“, който е разположен на стратегическо място по пътя към известните в региона културно-исторически и природни забележителности тракийското светилище край с. Татул, скалното светилище „Харман кая”, Еленовото стопанство, природният феномен „Вкаменената гора”, резерват „Боровец“, се очаква да доведе до увеличаване на туристическия поток.

Мястото е популярно и с извиращата лековита вода и стария кладенец, които в близкото минало са били свързани с обичаите и традициите на местното население. В проекта е предвидено изграждане на детска и спортна площадка, трасиране на алейна мрежа, поставяне на беседки и пейки, обособяване на огнища и др. Най-голямата атракция ще бъде декоративно езерце, което ще съдейства за разумното оползотворяване на съществуващата лековита вода.

С новия си вид паркът ще възроди многогодишната традиция за провеждане на фолкорен събор с участието на представители на различни етноси.

„Идеята за благоустрояването на природния парк „Кедикчал“ датира още през 2008 г. и се надяваме да бъде поредният успешно реализиран проект на община Момчилград. След приключването му очакванията ни са местността да стане най-новата туристическа атракция на региона, тъй като се намира на броени километри от забележителности като Татул и Харман кая“, подчерта кметът Акиф Акиф.

Според него реализирането на проекта ще окаже благоприятно влияние и върху местното население за отдих и спорт на подрастващото поколение през свободното време.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини