Кметът Хасан Азис и студенти коментираха развитието на туризма в община Кърджали

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис се срещна днес с група студенти от филиала на Пловдивския университет в Кърджали „Любен Каравелов”. В срещата участваха директорът на филиала доц. Д-р Иван Джамбов, неговият заместник доц. д-р Ваня Найденова и преподавателят на третокурсниците, специалност „Туризъм” проф. Камен Гарена.
В рамките на срещата бе дискутирана ролята на общините за развитието на туризма и за реалната политика, която се провежда в община Кърджали в тази посока. Пред младите хора инж. Азис подчерта, че в сферата на туризма работят много институции, агенции, неправителствени организации, но общините са тези, които провеждат реалната политика за развитието му на местно ниво. Развитието на туризма е сред приоритетите на общината и гаранция за това е направеното до сега като част от реализирането на стратегията ни за периода 2006-2013 година, коментира градоначалникът. В допълнение експертът по туризъм в общинска администрация Первин Риза информира, че вече е готова новата стратегия за развитието на туризма за периода 2014-2020 г.. По думите й тя предстой да бъде обсъдена от консултативния съвет и разгледана на заседание на Общинския съвет Кърджали.
За мерките включени в стратегията за развитието на туризма в община Кърджали и реализирането им чрез проекти говори началникът на отдел „Управление на проекти” Надежда Цветкова. Тя разказа за реализираните до момента със средства на Европейският съюз и възможностите, които те са дали за социализирането на културно-историческите обекти в общината и тяхното презентиране. Надежда Цветкова акцентира върху археологическите обекти като основен елемент от туристическата стратегия.
„По груби сметки през последните десет години в туризма в община Кърджали са вложени не по-малко от 10 милиона лева. Говорим за развитие на инфраструктура като тук не влизат пътища до историческите и културни паметници, а чисто за финансиране за обектите и тяхното промотиране.”, подчерта началникът на проектният отдел.
„Ние няма да престанем да работим за туризма, защото това е една възможност за развитие на общината ни. Туризмът през последните години се превръща в една силна индустрия, която дава много възможности за развитие. В тази посока вече имаме и ново проектно предложение, което сме представили пред Норвежката програма на стойност 1 милион евро. То отново е насочено към Перперикон и касае консервация и реставрация на източната част на скалният град”, каза Цветкова.
В рамките на срещата бяха коментирани и възможностите за съдействие от страна на община Кърджали при реализирането на учебни практики и стажове от студентите. 
Инж. Азис пое ангажимент да се развие идеята. Той стигна и по-далеч като даде предложение студенти от филиала да бъдат включени като наблюдатели или членове на Консултавиния съвет по туризъм в община Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини