Съветниците от ГЕРБ отказват да гласуват за омбудсман

Групата на ПП ГЕРБ в ОбС няма да участва в гласуването за омбудсман на община Кърджали. Изборът на обществен посредник фигурира като последна точка в дневния ред на предстоящата сесия на 10 юни. Временната комисия за предварителен подбор на кандидатите предлага на ОбС да избере между Расим Муса и Мюмюн Рамадан, след като Пейчо Пашов се оттегли от конкурса. По правилник, омбудсманът трябва да получи мнозинство от две-трети.
Съветниците от ГЕРБ са категорични, че процедурата е компрометирана, кандидатурите, допуснати до финала, са тясно партийни и това поставя под въпрос ефективността на институцията. Според юриста Николай Маргаритов, който участва в работата на Временната комисия, провеждането на евентуален балотаж между Мюмюн Рамадан и Пейчо Пашов, които са получили равен брой точки на събеседването, противоречи на правилника и следва до гласуване да бъдат допуснати и тримата кандидати.
„Омбудсманът е посредник между местната власт и гражданите. Неговата задача е да защитава техните права и интереси. В този смисъл той трябва да гарантира независимост. В случая претендентите са представители на две вътрешнопартийни лобита в ДПС, което обезсмисля избора“, коментира председателят на групата Илия Илиев. Освен от отсъствието на гаранции за независимост на обществения посредник, съветниците от ГЕРБ са притеснени и от високата издръжка на омбудсмана, който коства на хазната около 60 000 лева годишно. В условията на финансова криза и при блокирани сметки на общината, това са неоправдани разходи, които не съответстват на постигнатите резултати. Още повече, че общественият посредник няма законодателна инициатива, а правомощията му за контрол върху институциите са ограничени “, изтъкна Илиев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини