”Атака” и НФСБ поискаха касиране на евроизборите

Двете националистически партии - "Атака" и Национален фронт за спасение на България (НФСБ), настояха за касиране на изборите за Европейски парламент.

"Атака" получиха едва 2,96% от гласовета, а НФСБ - 3,05 на сто.

В жалбата до главния прокурор Сотир Цацаров кандидатите за евродепутати от "Атака" Магдалена Ташева, Павел Шопов и Явор Нотев оспорват законността на вота, съобщиха от партийния пресцентър. 

Те са категорични, че при провеждане на изборите са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които довели до тяхното опорочаване и незаконосъобразност. 

"На първо място беше установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават резултатите и те не отразяват действителната воля на гласоподавателите. Въпреки многобройните доказателства за това, компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки", се казва в жалбата.

На второ място, според "Атака", резултатите са били опорочени и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход по време на предизборната кампания. Според партията на Волен Сидеров това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства, както за кампанията, така и при купуването на гласове.

По такъв начин изборните резултати са манипулирани и за евродепутати са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове, пишат още националистите до Цацаров.
Те го призовават да сезира Конституционния съд (КС) да се произнесе по законосъобразността на избора на членове на Европарламента.

Междувременно партията е подготвила искане до КС за признаване незаконосъобразността на изборите и започва събирането на необходимите 48 подписа, като ще търси подкрепа от БСП.  

От НФСБ пък съобщиха, че са внесли жалба с искане за касиране на изборите до институциите, които могат да сезират КС - президентството, Министерски съвет, ПГ на ГЕРБ и прокуратурата.

Те изтъкват, че е нарушено изискването на Венецианската конвенция да няма промяна в Избирателния кодекс по-малко от една година преди изборите. В България 29 дена преди изборите беше извършена поредната промяна, заради което вероятно ще претърпим санкции, заявиха от партията.

Основният мотив за искането им обаче е масовото купуване на гласове. В жалбата си от НФСБ посочват скандалния случай с миньорите от Бобов дол, както и случаи на контролиран вот в с. Бутан, община Козлодуй, с. Брестовец, Плевенско, и "на много други места".

Изборните резултати на БСП и ДПС са резултат от масовото осъществяване на незаконните практики за купуване на гласове, заявяват още от партията на Валери Симеонов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини