Приключи делото за музея, съдът обявава решението на 16 юни

Приключи делото заведено от Главно мюфтийство за собствеността на Историческия музей в Кърджали.Съдия Веселина Кашикова обяви, че то е изяснено от фактическа страна и ще обяви решението си на 16 юни т.г. До десет дни адвокатът на Мюсюлманското вероизповедание -София , част от което е Главно мюфтийство и юристкунсултът на областна администрация, който представлява държавата, трябва да представят пред Темида своите писмени пледоарии.

Днешното заседание на съда, започна с изслушването на вещите лица, изготвили срещу 650 лева съдебно техническа и архитектурна експертиза на сградата на музея, известна още като Медресето. Арх.Стоян Гогов и инж.Румяна Видинска посочиха, че са проучили всички планове на училища в областта. Те са изследвали в архив и община дали сградата има строителни книжа .Установили са, че след построяването Медресето то е било полумасивна постройка. При преустроството на сградата в музей тя е достроявана и изцяло реконструирана, като е укрепена със стоманени и бетонови елементи. Нова е и вертикалната планировка-ограда, шадравани,озеленяване. Преди реконструкцията сградата е била опожарена.

След изслушването на вещите лица адвокатът на Мюсюлманско вероизповедание -София Красимир Руев поиска спиране на делото , поради спор за приемствеността върху Мюсюлманската вероизповедна общност от преди Девети септември между Мюсюлманско вероизповедание-София и Мюсюлманското сунитско ханефитско вероизповедание на Недим Генджев. Спорът доведе до спиране на много дела за имоти в страната. Оказа се че Софийския градски съд е признал за правоприемник в Кърджали хората на Генджев.

Съдия Веселина Кашикова отхвърли искането на представителя на Главно мюфтийство.

Тя даде думата за пледоарии.

Адв.Руев поддържа иска на Мюсюлманско вероизповедание-София. Той посочи, че сградата строена през двадесетте години е „отнета без законово основание от държавата“. По законодателството, действащо при социализма това е могло да стане с акт на Министерски съвет, когато е сградата е нужна за обществена полза или или се придобива срещу заплащане.Вместо това тя е превърната в музей с решение на Окръжния комитет на БКП в Кърджали. Не може решение на една партия да има правна стойност,подчерта Руев.

Юристконсултът на областна администрация Васил Радев посочи, че Мюсюлманско вероизповедание-София не е представило доказателства , че е правоприемник на Кърджалиската мюсюлманска вероизповедна община, съществувала до 1949 г. То не е доказало с неоспорими документи правото си на собственост. Публичната държавна собственост не се реституира, подчерта Радев.

Заседанието на Окръжния съд в Кърджали премина при строги мерки за сигурност. Пред храма на Темида имаше много жандармерийски камионетки и полицаи. Нямаше протестиращи и ексцесии.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини