Кърджалийци почетоха Деня на победата, Деня на Европа бе на заден план

Посрещнахме с хляб и сол полк.Савинков

Кърджалийци почетоха Деня на победата над хитлерофашистка Германия. Денят на Европа, който също се отбелязва на 9 май остана на заден план. На скромна церемония пред паметната плоча на загиналите в Отечествената война пред паметта на героите сведоха глави както ветерани, така и млади жители на града. Общо 88 са загиналите жители от областта в ожесточените битки с Вермахта по бойните полета на Югославия и Унгария.

На тържеството присъстваха областния управител Бисер Николов, депутатите Милко Багдасаров и Цвета Караянчева. Венци и цветя бяха положени от името на кмета на Кърджали Хасан Азис, народните представители от Кърджалийския многомандатен район, институции, партии. Изненадващо за всички на церемонията се появи сътрудникът на военното аташе в Руското посолство полк.Врладислав Савинков. Той бе обграден от членове на сдружението „Единни за България“, което се обявава за създаване и участие на страната ни в Евразийски съюз. С него бе и украинския казак с кърджалийски корени полк.Ерол Алиев, който от три години живее в Кърджали. Групата рязвя руски и български знамена.На присъстващите бяха раздадени Георгиевски лентички,символ на непобедимостта на руската армия.

Всички почетоха с едноминутно мъллчание 55 -те милиона жертви на Втората световна война.

В словото си Ани Иванова член на Централния управителен съвет на ветераните от войните отбеляза, че без Деня на победата нямаше да го има и Деня на Европа. Тя припомни за разорението на Стария континент, за милионите сираци и инвалиди. Човек ,който не познава историята си е обречен да я повтори. Заветът на ветераните от войната е тя никога повече да не се повтаря, подчерта Иванова.

След церемонията пред паметната плоча на загиналите във войната ,гражданите се отправиха към паметника на Руския войн в Попската градина. Венци и цветя поднесоха народни представители, политици,общественици. Тук бяха полковниците Владислав Савинков и Ерол Алиев.

Слово произнесе председателят на Българския антифашистки съюз в Кърджали Йордан Митев. Той призова да търсим и днес актуалните поуки от Втората световна война.Митев посочи,че основната тежест на войната е изнесъл Съветския съюз. 85% от дивизиите на Вермахта са били съсредоточени на Източния фронт. Днес Денят на победата е празник за целия свят.Основната поука е да не допуснем кафявата чума да се завърне,каза Митев.

Георги Кулов

Русофилите
Словото
Преклонение пред руския воин
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини