Болницата в Момчилград намали три пъти задълженията си

Годишния отчет и доклада за дейността на общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” за 2013 г. прие местния парламент на редовна сесия в Момчилград. Задълженията на лечебното заведение към края на миналата година са намалели близо три пъти спрямо сумата, натрупана към декември 2012 г. Големият спад на задълженията от 485 000 лв. на 136 000 лв. в рамките на една година се дължи от една страна на изтегления заем, с който са погасени всички стари задължения и от друга страна на добрия финансов резултат. За периода януари – декември 2013 г. общинската болница също така реализира увеличение на приходите със 160 000 лв., като основната част са постъпили от Здравната каса по клиничните пътеки.

„Резултатите от финансовата политика, която води МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” през последните две години, са налице както в приходната, така и в разходната част”, отчете директорът на болницата д-р Младен Къров. Той благодари на община Момчилград за оказаната финансова и морална помощ за оцеляването на болницата, която успя да прескочи фалита. „Днес сме свидетели на осезаемо подобрение на условията във всички отделения. Дружеството няма намерения да ограничи или да преустанови дейността си”, обобщи д-р Къров.

Той алармира, че големият проблем за болниците в страната в т.ч. и за МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” остава липсата на специалисти, като очакванията му са кадровата криза да се задълбочи.

Общинският съветник от ДПС Фахри Муса изрази задоволство от положените усилия на Общината за спасяването на болницата. „След всичко направено дотук съм сигурен, че ще се намери начин и за намиране на кадри”, поясни Муса.

След изказването му думата взе кметът Акиф Акиф и съобщи, че община Момчилград ще стимулира обучението на студенти по медицина, заявили желание да работят в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев". По думите му с предимство ще бъдат младежи от Момчилград, които следват или имат намерения да запишат медицина. Единственото условие към тях е да работят в местната болница минимум пет години след дипломирането си.

„През онези мрачни и студени дни болницата се превърна в наш втори дом при вземането на редица мерки за стабилизиране на финансовото състояние и осигуряване на качествено обслужване. В процес на изпълнение е проект за енергийно обновяване, същевременно с дарителски средства ремонтираме болничните стаи, които ще разполагат със собствени санитарни възли. Дотук община Момчилград чрез проекти и дарителски кампании осигури над 1 млн. лева за по-качествено здравеопазване”, каза още Акиф Акиф.

От доклада стана ясно, че в болницата функционират четири отделения – неврологично, по вътрешни болести, педиатрия и родилно отделение със стационарен блок от 60 легла. Родилното отделение пък става предпочитано за все повече жени от региона. В Момчилград раждат и жени от общините Джебел, Кирково и Кърджали, както и от Смолян.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини