БСП ще заделя 5% от еврофондовете за Родопите и Северозападна България

Илияна Йотова

  Социалистите ще заделят по 5% от предвидените за България еврофондове до 2020 г. За Родопите и за Северозападна България.Предстои изработването на Национален план за развитие и Стратегия за развитие на Родопите.Преоритетно ще се одобровят проекти от Родопите и Северозападна България от общата сума ,която възлиза на 15 млрд евро.Това обяви в Кърджали втората в листата на БСП за евродепутати Илияна Йотова. Тя припомни, че Европейският съюз е общност на региони . И ако най-развит е Лондон, най -западнал е Северозападна България.

Не можем да очакваме Европейската комисия да има специална политика към Родопите. Можем обаче ние да изработим национална стратегия, подчерта Йотова. Тя отбеляза, че през последните десет години на управление на десните партии в Европейския съюз се дава приоритет на пет-шест големи града в страна членка, а малките общини остават на заден план. Ние искаме да има средства за всички региони на страната,отбеляза Йотова.

Тя посочи, че приоритет за социалистите в Европейския парламент ще е директивата за майчинството. По нея се работи от три години. Постигнато е съгласие в ЕП на майките за срок от 20 месеца да се плаща възнаграждение в размер на 100 процента от заплатата преди раждането. Европейският съвет обаче блокирал директивата. Ако социалистите спечелим изборите, ще и дадем път,врече се Йотова.

Кандидатката за евродепутат отрече твърденията на Миглена Кунева от Реформаторския блок,че заради проекта Южен поток е заплашено членството ни в Европейския съюз. Тя бе категорична, че няма опасност да бъдем изхвърлени от съюза.Разбирам опасенията на комисар Йотингер за диверсификацията, но те се опровергаха от италианското правителство, което потвърди ангажимента си към проекта.Л огично е да си зададем въпроса не става ли дума за двойни стандарти. Искат спиране на Южен поток, но не и на Северен поток,който захранва индустриалния север на Европа, каза още Йотова. Тя сподели,че като преговарящ по членството ни в ЕС Кунева е допуснала двойни стандарти, включително и преждевременното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ-Козлодуй. Все още не знаем достатъчно за нейните договорки в Брюксел, каза Йотова.

Кандидатската за евродепутат се спря на темата за медийния монопол в България. Тя каза,че от години се правят опити да се прокара европейска директива срещу монополите. С всяка година обаче корпоративната зависимост на медиите става все по силна за сметка на политическата. След намесата на много лобита е приета безхарактерна резолюция на ЕП. Песимист съм, призна Йотова.

Втората в листата на БСП каза,че е изминала 9000 км.от началото на кампанията. От БСП залагаме на принципа „Очи в очи“. Затова не присъстваме и осезателно в медийните дебати. Чуваме хората. Те искат стабилност, добри доходи , работа и пенсии, заключи Йотова.

Георги Кулов

Георги Кючуков посреща Йотова в Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини