Дамбалъ събра поклонници от цяла България без разлика на етнос и вяра

В завързаните за дърветата дрехи остава болестта

Според вековна традиция стотици алиани, турци -сунити, българи и роми зачетоха Хъдърлез/Гергьовден/ на връх Дамбалъ край Момчилград. Тук  снощи на 5 срещу 6 май се стекоха хора от цялата страна. Идват и от Турция.

 Според поверието дъбовата гора на Дамбъла шуми особено на Хъдърлез. По това местните алиани познават кога е дошъл тачения от тях празник. Те се изкачват към върха, където има скала с два лековити извора.

 Местните хора разказват, че единият извор лекува говорни дефекти на деца. Десетки родители доведоха тук потомството си да търси лек. Топят децата голи в каменно корито. Плачът им оглася цялата околност. Тези деца, които заекват успяват да преодолеят говорния дефект. Има и случаи, когато малчугани проговарят, след като години са били неми.Така е с дъщерята на Мелиха от Бащино и на Виолета от кв.”Боровец” в Кърджали.

 Вторият извор също е лековит. Според преданията тук хората намират изцеление за очни болести. С лечебната вода се мажат очите.

  Според традицията дошлите на Дамбалъ пренощуват на върха. Те разпъват палатки или правят навеси от полиетилен. Палят огньове. Пекат месо. Пие се бира и ракия.

 В знак на признателност към лековитите сили посетилите Дамбалъ връзват по дърветата свои дрехи. Най - често това са потници, тениски и ризи. Вярва се, че с тях на Дамбалъ остават и болестите и, че поклоникът е намерил изцеление от болежките си.

   През 2008 г. дарители от различни етноси обновиха светото място.

Бе вдигната двуетажна чешма. Изграждането и започна с пари от царските проекти. Те бяха едва една трета от необходимите средства. Проектът и строителните работи са направени от известната момчилградска фирма “Родопа строй”. За довършването на чешмата пари даде бизнесменът Гинчо Колев.Сега за Дамбалъ грижи полага община Момчилград.

За мюсюлманите от Източните Родопи Хъдърлез е началто на лятото. Това е празникът на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки за да помагат на хората. Те са невидими и не са нито на земята нито на небето. Понякога се появават  като несретници търсещи помощ. Ако не я получат хората нямат сполука в работата си. Само веднъж годишно в перидода 1-5 май май и  то в петъчен ден, те се срещат и споделят как са помогнали на мюсюлманите.Мигът на тяхната среща не е известен и затова на Хъдърлез не се работи.

 Този ден е определящ за благополучието. Затова е изпълнен с редица обредни действия: Всички стават рано за да са работливи през лятото, мият се с роса от ливадите за здраве, закичват се с клончета от дрян, люлеят се за здраве. Със зелени клончета закичват къщите и оборите. Вярват, че този ритуал предпазва от злини. Провират под корена на орехово дърво малки деца, страдащи от кашлица.

От векове на Хъдърлез българските алиани боядисват яйца. За това те използват лучени ципи. Яйцата стават тъмночервени на цвят. Обикновено те се боядисват в домове където има малки деца. Както и християните така и алианите се преборват с яйцата за да излъчат победител.

 Георги Кулов

Изцеление на говорни дефекти
Множеството
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини