Аплодират в Борино и Гьоврен самодейците от Ардино и Стремци

Самодейците от Ардино и Стремци защитиха достойно честта на кърджалийска област на четвъртия етнофестивал, който се проведе под мотото „Всички заедно”

в рамките на традиционните празници на община Борино, Смолянска област за Гергьовден и Хъдрелез

Оркестърът за местен турски фолклор със солист и ръководител Юксел Исмаил, танцова формация „Балканика” с ръководител Никола Величков към читалище „Родопска искра” в Ардино и танцовата група към читалище „Огнище” в кърджалийското село Стремци с ръководител Гюлсер Халил обраха аплодисментите на многобройната публика.

Фестивалът не беше с конкурсен характер, но за блестящото си представяне самодейците от Ардино и Стремци получиха специални поздравления и грамоти от кмета на Борино инж. Октай Алиев. Всички песни и танци на нашите изпълнители бяха записани с професионално аудио и телевизионна техника. Те ще бъдат излъчени по няколко кабелни телевизии в страната и по канали в чужбина. Преди началото на концерта Българската националната телевизия направи репортаж за дейността на кърджалийските изпълнители.

„Целта на културната проява е, чрез фолклора да се покаже единството между българския и турския етнос и да се види толерантността между тях”, заяви кметът на Борино инж. Алиев. Той допълни, че имат амбицията, със съдействието на Министерството на културата, етническият фестивал да се превърне в национален.

Самодейците от Ардино и Стремци изнесоха концерт и в девинското село Гьоврен. Нашите отново предизвикаха много аплодисменти и вълнение сред присъстващите.

Председателят на читалището в Ардино Юксел Исмаил изказва искрените си благодарности към кметовете на общините Борино и Девин – инж. Октай Алиев и Цветелин Пенков за топлото им гостоприемство.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини