Убийства на деца потресоха Турция

Няколко случая на убийства на деца потресоха Турция и активизираха привържениците на възстановяването на смъртната присъда, принуждавайки ислямисткото правителство да подготви законопроект за по-строги наказания за убийците на малолетни.

Снимката на Джизем, на 6 г., е на първа страница на всички вестници тази седмица. Открита е мъртва във вторник в провинция Адана – два дни след като изчезва. Момиченцето е намушкано с нож и подпалено. Предполагаемият убиец, идентифициран с инициалите С.А., признал пред следователите, че качил жертвата в колата си, обещавайки й пикник, после я нападнал.

Затворих очи и нанесох удар с ножа. Тя падна. Полях я с бензин и я подпалих с кибритена клечка. Тя започна да вика, обяснил 20-годишният младеж.

Преди това в провинция Карс бе намерено тялото на 9-годишно момче – изнасилено и удушено, а няколко дни по-рано – на друго дете – 4-годишно, открито в плевня в провинция Айдин, също брутално убито.

Серията разбуди поддръжниците на смъртното наказание, което окончателно бе премахнато от конституцията през 2004 г. в рамките на преговорите за присъединяване на Турция към Евросъюза, което така и не става.

Вицепрезидентът на ислямистката Партия на благоденствието Юсуф Йиджитап се възползва от възможността и обяви, че възстановяването на смъртното наказание е необходимост.

Смъртната присъда се изпълнява днес в много западни страни. Има я в САЩ и дори в някои европейски страни за определени престъпления – писа той в консервативния вестник "Мили Газет".

Премиерът Реджеп Ердоган сам поде дебата преди година и половина по повод съдбата на кюрдския бунтовнически водач Абдулах Йоджалан и сега не закъсня да реагира на последната вълна престъпления.

Това са престъпления заслужаващи смъртно наказание – заяви Ердоган в петък пред журналисти. Макар да не е възможно отново да се върне смъртната присъда, поисках да се въведат още по-строги наказания, добави той.

В Турция убийствата с утежняващи вината обстоятелства се наказват с доживотен затвор без право на замяна.

Убийствата отново поставиха на дневен ред въпроса за насилието над децата, а министърката по въпросите на семейството Айсенур Ислам предложи родителите да научат децата си да викат при опасност. Трябва също да знаят как да се държат, когато срещнат чужд човек, както трябва да знаят, че могат да се изгорят с огъня, обясни поучително министърката.

Нашите деца трябва да крещят, за да разберат околните, че са в нежелана от тях ситуация, добави тя.

Предложението бе определено като "несериозно" от асоциациите за защита на децата, които критикуват правителството за неспособността му да се справи с проблема.

Очевидно е, че виковете няма да помогнат в повечето случаи, заявява Езджи Коман от "Гюндем Кочук" (Деца в програмата). При повечето отвличания децата са със запушени уста, казва тя. Отговорност е на държавата да създаде сигурна среда.

Според асоциацията 633 деца са убити в Турция през 2013 г. срещу 609 предишната година. Но като се оставят настрана тези престъпления, според специалистите сексуалните посегателства в самото семейство са главната заплаха за децата.

Сексуалните злоупотреби срещу деца остават табу в Турция, защото притесняват – казва със съжаление детската психоложка Айлин Илдън. В тези случаи децата често са беззащитни, тъй като са заплашени от онези, в които имат най-голямо доверие – мъжете в семейството.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ги
    гипса
    0 0
    14:55, 1 ное 2014
    деградиран по рождение народ.
Последни новини