Роднини и приятели се събраха в Млечино

За трета поредна година в ардинското село Млечино се проведе първомайски събор, организиран от местното кметство и читалище „Любен Каравелов”. Дойдоха много жители от околните села Богатино, Горно и Долно Прахово, Башево, Китница, Боровица и изселници от Турция, Белгия, Холандия, Англия.
Тук бяха народният представител инж. Ердинч Хайрула, зам.-областният управител Назми Мюмюн, кметът на община Ардино и цялото общинско ръководство. Специален гост на празника бе приятелят на ардинци от Комотини – Сами Тораман, председател на Съюза на учителите от турската общност в Западна Тракия.
„Тези празници са нашите духовни потребности. За да се организират подобни мероприятия, трябва да инвестираме в региона, където и да се намираме, за да има по-добра инфраструктура в региона. Общинското ръководство най-отговорно се опитва да бъде добър стопанин. В момента на територията на общината се изграждат спортни площадки, подобрява се пътната инфраструктура, водоснабдяват се населени места”, каза в приветствието си Ресми Мурад.
49-годишният Мюмюнали Байрамоглу за пръв път присъства на събора. Той е роден в Млечино, но повече от 20 години живее и работи в Англия. „Благодаря на организаторите за тази прекрасна традиция. Имам бизнес и не мога често да идвам в родния си край. Тук въздухът е чист, а хората са слънчеви и добри”, сподели той.
В празничната програма на събора бяха предвидени спортни и културни мероприятия. Имаше турнири по народна борба, футбол на малки врати и шахмат. Организира се и кулинарна изложба. За радост на присъстващите самодейците от фолклорната група към читалище „Н.Й.Вапцаров” в Кобиляне с ръководител Исмигюл Мюмюн играха популярни български и турски народни танци.
Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини