Пролетни Мистерии на Хухла събират гости от три държави

Пролетното издание на Мистериите на Хухла започна в първия ден на май. В ивайловградското се очаква да се съберат певци, поети и музиканти от няколко балкански страни.

Откриването започна с фотоизложба „Бадемовата Хухла" в селското читалище, после гостите изкачиха хълма Илинденя, където бяха вързани гергьовски люлки, съобщи Иван Бунков, писател и организатор на културните празници.

В двудневната среща ще участват и изследователи на разорението на Тракийските българи и техни потомци - посланик Любомир Шопов, автор на документалната книга „Геноцид", историкът Стоян Райчевски, водещ тв предаването „Прокудени от бащин край" и автор на „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия", авторът на документалната повест „Кървавата 1913″, историкът Василка Ташкова, публицисти,гости на Хухла. Ще бъдат дискутирани темите: „100 години от завръщането на Малоазийските българи", „101 години от разорението на Тракийските българи", „Къде бяха държавата и църквата?", „Какво остана в историята, в литературата, в учебниците, в киното, в театъра?"

„Една от най-важните теми, която ще бъде обсъдена е как да направим новия прочит на историята така, че да не се смразяме, а истината да ни просветли, да си простим и да се сдобрим", коментира Иван Бунков. На 2-ри май акордеонистът Нешко Нешев и цигуларят от Турция Недим Налбантоглу с „вселенско" надсвирване ще поканят млади и възрастни да се хванат на хорото, а гости от Гърция ще изпълнят сиртаки.

Ще бъде връчена и тазгодишната награда „Почетен селянин" на Мистериите на Хухла. В кръчмата "Центъра на света" ще има кулинарна изложба с прясно козе, овче и краве сирене, баници, ястия от нахут, тахън, георгьовденско агне, сусамки, баклава и всичко това полято обилно с ивайловградско и одринско вино, както и с драмска ракия.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини