Пак зимни мистерии и пак в Хухла

Зимни мистерии в ивайловградското село Хухла ще се състоят за поредна година.Те съвпадат с празничното честване на Трифон Зарезан и според традицията се свързват с Дионисовите мистерии,за които в местния фолклор има много запазени следи.Публикуваме програмата на празника,така както са я оповестили организаторите.

Хухла

Зимни мистерии 2013

В програмата Зарязване на лозето от Трифон Зарезан /Гуспата Тенев- скулптор от Хасково/.

Жребий за новия Трифон Зарезан. Надпяване на Мъжка вокална група с каба гайда от Златоград и на групата на тракийското дружество в Ивайловград. Поезия – от поети с китари от София и цялата страна. Наддумване – говорещо издание на вестник „Каунь”. Шаржиране на ишлеме на участниците в празника от карикатуриста Борислав Данев - Борку, художника на в. „Каунь”. Международен конкурс за най-добро домашно вино със специално жури от фондация „Култура на виното”. Готвене на открито, състезание – десет пилета под тенекия, извън конкурса: открийте най-добрите домашни туршии, най-лютите чушки и най-добрата лютеница, а също - луканки на шиш, сланина на шиш, ситни хухленски шишчета, тиквеник, баници, смок /вита баница/.

Пиене на вино: всеки своето да хвали и от чуждото да пие колкото си иска. Същото и за ракията. Хората – водят се от баш хорбашиите и без прекъсване. Кукерите – освен че ще гонят злите сили ще плашат и трезвениците. Джаза, без който не можем - ще бъде хем в центъра на епицентъра, хем между другото. Бузуките и китарите от България и Гърция ще свирят сиртакита без граници. А когато и природата захласнато мълчи и слуша, значи, че свири формацията на акордеониста на света Нешко Нешев.

Чакаме ви на 9 февруари от 10.30 ч. в Хухла, в Центъра на света!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини