В Кипър аплодираха “Славейков”

Аплодисменти, преливащи с овации, получиха на Euromath 2014 в столицата на Кипър Никозия четирима математици от СОУ ”Петко Рачов Славейков” със своята театрална постановка с математическо съдържание „Наметалото на времето” /The Mantle of Time/. В представлението изцяло на английски език участваха единадесетокласниците Иван Герганов, Иван Иванов, Николай Атанасов и Хубен Иванов. Те придобиха право да се явят заедно с още седем групи пред реномираната публика на европейската конференция на младите математици след предварително пресяване от жури. Всички кандидати бяха изпратили видеозаписи на своите спектакли.

Нашите се явиха с оригинален сюжет по сценарий и постановка на Иван Герганов. Популярните в цял свят анимационни герои Спондж Боб /Иван Герганов/ и Патрик /Иван Иванов/ намират вълшебно наметало и попадат в древния Египет, където фараон /Николай/ им разказва за египетските дроби. След това наметалото ги отвежда в древна Гърция – там самият Питагор /Хубен/ им обяснява Питагоровата теорема. Отново се покриват с вълшебното наметало и се оказват в Средновековието – пред тях се явява малкият Гаус /Николай/, който разкрива как е намерил бързо сбора на числата от 1 до 100. Накрая наметалото ги отвежда хотел HILTON CYPRUS, точно по време на международната конференция Euromath 2014 – един участник /Хубен/ им пояснява къде са попаднали.

В различните форуми на конференцията участваха над 400 ученици от 19 държави. В секциите на конференцията бяха докладвани 133 проекти по математика.

Четиримата кърджалийци изнесоха своите презентации на английски език. Иван Герганов участва с проект по комбинаторика „Пораждащи функции и дървета в равнината”, екипът Николай Атанасов и Хубен Иванов с проект по геометрия „Симедиани в триъгълник” и Иван Иванов с проект по геометрия „Наполеонови триъгълници и точка на Торичели”. На конференцията в Кипър нашите математици бяха сред най-активните те се представиха и със свои постери в изложението MATHPoster Design Competition 2014.

За изявените славейковски ученици беше осигурено пребиваване за конференцията в петзвездния хотел HILTON CYPRUS на разноски на организаторите по европейския проект, а пътуването бе осъществено с подкрепата на Община Кърджали. С нашите ученици бе и техният учител по математика Вълчо Милчев.

Сега предстои участие в средата на май на лидера Иван Герганов в националния кръг на Националната олимпиада по математика. Той единствен от област Кърджали се класира за най-престижния национален финал по математика за ученици. Стана известно, че почти 20 години кърджалийска област не е имала представител на това най-главно математическо състезание в България.

Но сезонът не свършва - след това идва ново изпитание за славейковската школа - Националният конкурс „Млади таланти”. После математическото кенгуру, Националната лятна изследователска школа по математика ...

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини