Ученици от Езиковата - оратори №1 в България

Как да защитавате своето мнение или да оборите всеки противник с железни доводи? Как да анализирате една тема и аргументирано да защитите своето становище?
На тези въпроси лесно могат да ви отговорят ученичките от Езиковата гимназия Мирослава Яворова 11А2, Анна Персенска 11А2 и Маринела Колева 12А2, които се завърнаха за втора поредна година с 1 място и купа от провелото се Състезание по речи и дебати на английски език в град Благоевград, организирано от Българската лига по речи и дебати ( BFL).
Участниците бяха повече от 250, разделени във възрастови групи и различни категории- проза, дуо, ораторствор, авторска реч и дебати.
Трите момичета намериха най-прекия път към убедителното говорене и спечелиха в раздела Varsity Karl Popper Debate.
Kарл Попър дебати, на името на известния английски философ, е широко използван формат в училищата в Източна Европа. Акцентира се на развитието на критическото мислене и толерантността към различните гледни точки. Дискутиращите работят заедно в екипи по трима, като на всяка от двете дебатиращи страни се дава възможност да предложи аргументи и директни въпроси на противника. Темата на дебатите в Благоевград беше „Религията прави повече зло, отколкото добро”. Целта на състезанието е да се стимулира критическото мислене на младежите, както и влиянието им върху формирането на твърда гражданска позиция и развиване на уменията да я защитим пред публика.
Красноречивият тон на Мирослава, Анна и Маринела звуча авторитетно и те представиха своите виждания във възможно най-добрата светлина като подплатиха своята теза с креативни аргументи и реални доказателства.
Безспорен триумф е и представянето на Биляна Маринова Хаджикянова 11А3 и Велислава – Михаела Крачунова от 11А2 в новия раздел „Авторски речи”. Двете момичета защитаваха авторска реч и благодарение на ораторското майсторство и безгрешен англйски се класираха съответно на трето и четвърто място от 78 участници в тяхната група.
ГПЧЕ „Христо Ботев” е едно от трите учебни заведения в страната наред с Американския колеж и Американския университет , награденао на официална церемония с грамота за оказана изключителна подкрепа в развитието на идеята на Българската лига по речи ( BFL).

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини