Рождението на Муххамед честваха в Кърджали

Тържество по случай Седмицата на Светото рождение „Кутлу Догум” на Пророка Муххамед (с.а.в.) под надслов „Животът на пратеника Мухаммед (с.а.с. )– пример за цялото човечество“ се проведе вчера в залата на Бизнес инкубатора в Кърджали. Счита се, че най-почитания пророк Мухаммед е роден в Мека, през 571 година.
Организатори на проявата бяха Главното мюфтийство на мюсюлманите у нас и районното в Кърджали. Официални гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, председателят на общинския съвет на ДПС и кмет на община Джебел Бахри Юмер, градоначалникът инж. Хасан Азис. Тук бяха още проф. д-р Фикрет Караман, съветник по религиозните въпроси към Генералното посолство на Р.Турция у нас, Мюждат Кахве, председател на Областния съвет на Партията на справедливостта в Одрин, районните мюфтии на Хасково и Крумовград.
Тържеството започна с прочит на айети от Корана и мевлид от имамините на централната джамия в Кърджали – Реджаи Йълдъз, Авни Тахир и Ердинч Хайрула. Момичетата от Коран Курса в Кърджали поздравиха присъстващите с песни „иляхи” и стихове, посветени на пророка.
„Много хубава традиция. Тези дни са за да припомним високите морали, възвишените добродетели на пратеника Муххамед. Те са хубав повод да напомним на онези, които са ги забравили и да ги предадем на незнаещите”, заяви в своето приветствие Шенер Джебеджи. Той подчерта, че всеки път идва в Кърджали с особено вълнение. „Днес в тази зала видях една ентусиазирана общност, отколкото очаквах, което ме радва много”, каза още Джебеджи.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис изтъкна, че е трудно да бъдеш мюсюлманин в днешно време. „Виждаме го всички. Особено в Кърджали всеки един от вас го изпитва. Днес у нас съдят имамите, съдят религията. Днес в нашата страна все още има населени места, където джамиите са недостатъчни за нуждите на мюсюлманите”, заяви инж. Хасан Азис. Той призова мюсюлманската общност у нас в тези трудни времена да бъдат единни и солидарни.
Проф. д-р Фикрет Караман отбеляза, че пророкът Муххамед е изпратен като предвестник, спасител и светлина на човечеството.
Поздравления към присъстващите отправиха още председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, районният мюфтия в Кърджали Бейхан Мехмед.
Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини