До 1000 евро за български паспорти искат измамници

Измамници искат от 500 до 1000 евро от българи в Западните покрайнини, за да ги уредят с гражданство и български паспорт, след което изчезват с парите, без да издадат никакъв документ, оплакват се от общината в Босилеград.

Посредниците са местни от Босилеград и от вътрешността на Сърбия, каза Стефан Стойков, зам.-кмет на Босилеград, цитиран от „Труд". Стойков и кметът Владимир Захариев пристигнаха в София миналата седмица, за да се срещнат със зам.-министрите на правосъдието Илия Ангелов и Искрен Маринов.

Стотици измамени българи подали жалби в общината срещу посредници-измамници от 2008 г. насам, обясни Стойков. Именно това е причината кметството в Босилеград да се нагърби със задачата да организира подаването на документите за гражданство на местните, за да не бъдат мамени повече. Стефан Стойков изясни, че откакто Босилеград си сътрудничи с Министерството на правосъдието, броят на измамените драстично е намалял. Хората, които злоупотребяват с тази услуга, също са останали малцина.

Зам.-кметът на Босилеград категорично отрече да има недоволни българи в Сърбия от българското Министерство на правосъдието, въпреки протестите, които ВМРО организира през февруари заради усложнената според тях процедура. От министерството вече искат доказателства от българите, че имат наши корени, а според воеводите в повечето случаи е невъзможно българите в чужбина да разполагат с такива.

Зам.-кметът на Босилеград обяснява, че съгражданите ни подават документите си в общината в Босилеград, след което им се осигурява безплатен транспорт до София. Те биват упътвани какво трябва да правят и оплаквания досега не е имало.

От две седмици в правосъдното министерство цари лек хаос с гражданството, тъй като ресорът пое новият зам.-министър Искрен Маринов, пише още „Труд". Шеф на съвета по гражданство обаче все още е друг заместник - Илия Ангелов, тъй като новият няма допуск до класифицирана информация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини