Успехите на „Езиковата” по роден език и литература са доказателство за таланта на ботевци

Състезанията по Български език и литература на национално ниво набират все по-голяма популярност както сред учениците, така и сред обществеността. Това е обяснимо поради тревожната тенденция за растящата неграмотност сред подрастващите и тревожните статистики, представяни от специалисти в сферата на образованието и науката.

Възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев впечатляват с постиженията си в различни национални състезания и олимпиади. Пролетният победен ход стартира с обявяване на резултатите от финалния кръг на Националното състезание „Любословие”. Сехер Юмер от девети клас е с най-висок резултат от област Кърджали и се нарежда на челни позиции в общата класация от над сто и двайсет участници в своята възрастова група.

Десетокласничките Александра Иванова, Хюлиа Юсеин, Моника Кривошапкова, Теодора Семерджиева, Теодора Колева, Айлин Серкан защитиха високото ниво на преподаване в гимназията като се класираха сред финалистите на националния кръг и доказаха своите умения както по роден език, така и в създаването на аргументативен текст.

Единайсетокласничките Симона Кесимова, Мария Григорова и Деница Георгиева също продължиха списъка на победителите от кърджалийската езикова гимназия , а абитуриентката Габриела Радева записа още една национална победа в своето CV.

Регионалният инспекторат по образованието - Кърджали обяви резултатите от първия етап на тринайсетото издание на Националния ученически конкурс „Бог е любов” на тема „Нашите небесни покровители”. Във възрастовата група 9-10. клас призовите места спечелиха единствено възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев”. На първо място се класира Аделина Димитрова от 9 клас, на втора позиция е Музин Фидан от 9 клас, а на трето място бяха отличени есетата на Йоана Иванова от 9 клас и Теодора Добрева 10 клас.

Аделина Димитрова ще участва във финалната надпревара, която ще се проведе през следващия месец, а отличените творби ще бъдат наградени на тържествена церемония, която ще се проведе в град Варна през юни 2014 г.

През следващата учебна година в ГПЧЕ „Христо Ботев” отново даровити ученици ще работят в групи по проект „С грижа за всеки ученик”, финансирани от МОН. Добрата новина е, че четири зрелостнички бяха допуснати до Националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Кристина Иванова, Александра Станкова, Христина Христова и Таня Събева от 12 клас доказаха, че са способни и талантливи състезатели, които бяха достойно оценени наравно с възпитаници от софийски гимназии и елитни училища в страната. Те получават адмирации за отличното си представяне на най-престижния ученически форум по Български език и литература.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини