Британски и американски печат: Русия тихомълком нахлува в Украйна

Събитията в Източна Украйна през уикенда разкриват няколко неприятни истини. Те показват, че Киев не контролира територията на страната и то не защото източните и южните райони са въстанали срещу "нелегитимно" правителство, а понеже все още неориентираното правителство не успява да овладее подклаждан отвън бунт, пише британският в. "Индипендънт".

Случващото се е напомняне, че докато Западът се фокусира върху силите, разполагани край границите на Украйна, Русия тихомълком нахлува в страната.

Русия е изградила внушителен регионален капацитет - видим и скрит. За Грузия, Молдова и балтийските страни това не е новост, но за НАТО до голяма степен е. Развоят на събитията показва, че нито западните санкции, нито дипломацията могат да спрат усилията на Москва да направи Украйна неуправляема.

Ако на 25 май в Донецк, Харков и Луганск не е възможно да се състоят избори, то изборите няма да са национални. В този случай вече едно "нелегитимно" правителство няма да има възможност да се самоузакони.

Случващото се затвърждава убеждението, че навлизаме в неизучена територия. За 22 години Русия открито обвърза собствената си сигурност с ограничения суверенитет на своите съседи и превърна "сънародниците си" в чужбина в политически "инструмент". Анексирането обаче създава нов прецедент, а желанието на Путин да възстанови "историческа Русия" отваря нова страница, отбелязва вестникът.

Събитията в Донецк и други места в Източна Украйна много напомнят на онези, довели до анексирането на Крим от Русия. На практика проруските отцепници, завзели сгради на областната администрация в Донецк, следват дословно сценария, приложен в Крим - обявиха независимост на областта от Украйна и свикват референдум на 11 май за присъединяване към Русия, посочва в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Руският президент Владимир Путин може да няма към Източна Украйна същите намерения, каквито имаше към Крим, но вече не е възможно да се спрат каквито и да било подобни действия. САЩ и Европа заявиха нееднократно, че по-нататъшна руска агресия ще бъде последвана от суров и болезнен отговор. Сега вече е време той да бъде подготвен. Путин и шовинистичните му поддръжници в Кремъл се отнасят с презрение към санкциите на Запада. Той знае, че десетките хиляди добре въоръжени войски, които е струпал на удобно разстояние от границата в Източна Украйна, няма да срещнат сериозна съпротива.

И все пак руският президент трябва да осъзнае, че завладяването на Източна Украйна ще му коства много повече от пуча в Крим и това ще се изрази както в нови вреди за вече отслабената руска икономика, така и в нова Студена война, каквато със сигурност ще възникне, предупреждава "Ню Йорк таймс".

Засилването на напрежението в Източна Украйна поражда тревога от следващата стъпка на Русия, гласи заглавие във в. "Вашингтон пост". Проруски демонстранти в източната част на Украйна провъзгласиха вчера отцепнически републики в два града, а украинските власти обвиниха Москва, че дирижира случващото се като първа стъпка от нова инвазия, припомня всекидневникът.

Правителството на Барак Обама изрази дълбок скептицизъм, че разпокъсаните бунтове и превземането на административни сгради в градове като Донецк и Харков са спонтанни. Има убедителни доказателства, че някои от демонстрантите са платени, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. Внезапното нарастване на напрежението събуди опасения, че Русия ще се опита да повтори успеха с анексирането на Крим миналия месец. САЩ и западните държави обаче предупредиха, че ако това стане, те няма останат безучастни, допълва вестникът.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини