EVN не приема да носи вината за ситуацията в енергетиката

EVN България Електроснабдяване представи становище на открито заседание в Държавната коми­сия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ във връзка с процедурата за отнемане на лицензията на компанията.

Дружеството посочва, че не приема да бъде упрек­вано за настоящата ситуация в енергийния сектор, ни­то да носи вина за недостига на средства в НЕК. Не приема да бъде обвинявано и за евентуално бъдещо увеличение на цените на електроенергията с цел пок­риване на този дефицит, съобщават в прессъобщение до медиите.

Конкретният дефицит, за който EVN България Елект­роснабдяване е упреквано, е резултат на дългосрочната държавна политика за насърчаване на зелената енергия, отговорност на самата държава. ДКЕВР като регулираща орган трябва да създаде механизъм за финансирането на тази държавна политика, пише в съобщението.

За периода 1 юли 2012 до 31 юли 2013 г. дефицитът за EVN България Електроснабдяване, вследствие на изпълнение на тази държавна политика, е в размер на 248,6 млн. лева.

EVN многократно информира всички компетентни институции за огромния дефицит, създаван в систе­мата в продължение на повече от година - изпратени са общо 105 писма до институциите. До този момент няма ангажимент от нито една институция към проб­лема.

Сегашната криза в сектора може да бъде преодоля­на единствено, ако Комисията поеме отговорност за създаване на законосъобразен и справедлив механи­зъм за компенсиране, както препоръча и Световната банка в доклад, пишат в разпространеното прессъобщението от EVN

Със стартирането на процедура за отнемане на лицензията на EVN ДКЕВР рискува да предизвика неп­редвидими за енергетиката последици предвид неяс­ната законова рамка, казват от дружеството

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини