Засечен е сигнал от черната кутия на изчезналия самолет?

Китайски кораб е уловил сигнали в южната част на Индийския океан, съответстващи на една от черните кутии на издирвания полет MH370 на Малайзийските авиолинии.Австралийски и британски кораб с детектори за черни кутии вече се придвижват към зоната. Самолети също кръжат в района на засичането на сигнала.

Корабът за хидрографски наблюдения "Echo", както и "Ocean Shield" са изпратени да се присъединят към китайския "Haixun 01" възможно най-скоро, за да може да се потвърди уловеният сигнал, посочва БГНЕС. Целта на операцията е да се провери дали засеченият сигнал идва от черните кутии на изчезналия „Боинг 777".

Самолетът на Малайзийските авиолинии Боинг 777-200 изпълняваше полет по маршрута Куала Лумпур - Пекин на 7 март с 227 пътници и 12-членен екипаж на борда, когато връзката с него бе загубена около два часа след излитането от столицата на Малайзия. Всички пътували в самолета се смятат за загинали.

На 24 март официално бе съобщено, че изчезналият самолет лежи на дъното на Индийския океан, а спекулациите за това какво се е случило с полет MH370 Майлайзийските авиолинии продължават.

ДПА: Започва обратното броене за издирването на самолета

Зоната за издирване на кутиите е на над 1000 километра югозападно от австралийския град Пърт, в южната част на Индийския океан, след като самолетът се отклонил необяснимо рязко от първоначалния си маршрут от Куала Лумпур за Пекин.

Черната кутия, записваща данните за полета, като височина, скорост, посока, автопилотиране, ако е имало такова, ниво на горивото, както и кутията, записваща разговорите и шумовете в пилотската кабина, имат предаватели, които подават сигнал за идентификация. Те са захранват с батерии с продължителност на живота от 30 дни, която изтича след два дни в случая с малайзийската машина.

Предавателите по принцип се активират при контакт с водата и предават продължителен и нискочестотен сигнал, който е по-труден за засичане в дълбоки води. В случай на изчерпване на батериите задачата става направо херкулесовска.

Така например черните кутии на падналия в Атлантическия океан самолет от Рио до Париж преди пет години, бяха открити две години след катастрофата с помощта на сонар за странично сканиране - сонар, който може да осигури образ на големи площи от морското дъно. След катастрофата със самолета на Еър Франс през 2009 г. се заговори животът на батериите на предавателите на черните кутии да бъде удължен до 90 дни.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини