Нидерландия съди четирима за сваления малайзийски Боинг в Украйна

Изображение 1 от 2

    Нидерландската национална прокуратура повдигна обвинения срещу четирима обвиняеми по делото за катастрофата на малайзийския Boeing MH17 в Украйна и ги призова, съобщи адвокатът на един от обвиняемите, цитиран от руски медии. Олег Пулатов ще бъде защитaван от международна група от двама нидерландски адвокати и един руски.

    "При защитата ние ще гледаме делото с най-дълбоко зачитане на чувствата на семействата на жертвите, както и като вземем предвид основния принцип на наказателното производство, който е презумпцията за невинност. Надяваме се, че гледането на делото в холандския съд ще бъде независимо и обективно", заяви адвокатът. 

    Пътническият Boeing на Malaysia Airlines, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, катастрофира на 17 юли 2014 г. в Донецка област в Украйна, при което загинаха 298 души - граждани на 10 държави. Въпреки активните военни действия, небето на Донбас не бе затворено за международни пътнически полети. За разследване на катастрофата е създаден Съвместна следствена група, който включва представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна.

    В първи доклад, от септември 2014 г., международните следователи, ръководени от Холандия, казаха, че самолетът е бил "надупчен по време на полет от обекти, летящи с висока скорост". През август 2015 г. те идентифицираха елементи, които вероятно са били част от ракетна система земя-въздух "Бук", с каквато разполагат Москва и Киев. През септември 2016 г. следователите казаха, че са получили неоспорими доказателства, че самолетът е бил свален от ракета "Бук", пристигнала от Русия.

    През май 2018 г. следователите установиха, че ракетата, свалила самолета, е дошла от 53-а противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск, Западна Русия.

    През юни 2019 г. следствената група заяви, че е идентифицирала четири лица, заподозрени в участие в инцидента. Сред тях са трима руснаци - Игор Гиркин, известен също под псевдонима Стрелков, Сергей Дубински и Олег Пулатов. Четвъртият заподозрян е гражданинът на Украйна Леонид Харченко. Процесът срещу тях трябва да започне на 9 март 2020 г.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини