Община Момчилград се присъединява към Конвента на кметовете

Община Момчилград ще кандидатства за присъединяване към Европейската мрежа на организациите за местно самоуправление за устойчива енергия „Конвента на кметовете”. Ако бъде одобрена кандидатурата на Момчилград, администрацията ще се ангажира до 2020 г. да предприеме решителни мерки в областта на околната среда и енергията. Стремежът е вредните емисии във въздуха да намелят най-малко с 20% в сравнение със средните норми на Европейския съюз. Общината вече има изготвен план за устойчиво развитие на енергията и повишаване на енергийната ефективност. Досега Конвента на кметовете са подписали около 5 500 европейски общини, като 34 от тях са от България.

Както е известно, през 2011 г. Момчилград спечели проект по Програмата за Трансгранично сътрудничество за енергийна мрежа на гръцки и български местни власти. В партньорство с общините Минерални бани, Сатовча, Термаикос, Суфли, Комотини и Пагайо бе сключено споразумение за постигане на икономии на взаимодействие и мащаб в управлението на енергия.

От ръководството на общината сега са амбицирани да търсят начини за намаляване на консумацията на енергия чрез реализиране на инфраструктурни проекти. Споразумението на кметовете се радва на пълна подкрепа от страна на Комитета на регионите, Европейски парламент и по-специално от Европейската инвестиционна банка, които подпомагат местните власти с финансиране.

Припомняме, че тази година Общината стартира проект за енергийна ефективност на читалище „Нов живот”. Обновяването на сградата включва изграждане на топлоизолация и хидроизолация на покрива, топлоизолация на вътрешните фасадни стени, нова отоплителна инсталация, подмяна на външната дограма и поставяне на енергоспестяващи крушки. Предвижда се също изграждане на модерна децентрализирана отоплителна система - VRV система. Тя може да осигури отопление с минимални разходи, тъй като в различни периоди на деня се използват различни части и помещения от сградата.
Проектът цели намаляване на необходимите разходи за енергия с над 70%. Целта е, подобрявайки условията в сградата на читалището, да се привлекат възможно най-голям брой младежи и деца в културните дейности.

Така изглежда читалище "Нов живот" преди ремонта
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини