МВР в Кърджали на борба с престъпността: Купете си куче-пазач и решетки

Кампания за противодействие на кражбите от жилища, които особено зачестиха напоследък, започва на територията на Областната дирекция на МВР в Кърджали, предаде БГНЕС.

Превантивната акция е свързана с предстоящите Великденски и майски празници, когато се очаква част от семействата да липсват от домовете си. От регионалния пресцентър на МВР изготвиха материал с основни съвети към жителите на областта как да укрепят жилищата си и какви правила да спазват, за да ги направят недостъпни за извършителите на кражби. Полицейските инспектори ще запознаят населението с мерките в районите, които обслужват. Листовки с препоръките ще бъдат разлепени и на видни места в градовете и селата, за да станат достояние на максимално голям брой граждани.

На еднофамилните къщи и вилите се препоръчва монтирането на здрави решетки на прозорците, обезопасяване на пространството пред входната врата, мощна лампа с рефлектор. Ако имате възможност, вземете си куче от порода, подходяща за домашен пазач, препоръчват от полицията. Вратите на апартаментите също трябва да са с подходящи брави, секретните им патрони да не се подават отвън, тъй като крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ и с рязък удар ги пречупват в най-тънката им средна част. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващи се брави, е една от препоръките.

Балкон на партерен, надпартерен или най-горен етаж, или граничещ със стълбището на блока да бъде оборудван с решетки или остъклен с рамки от малки клетки, през които не може да се премине.

Крадците често се представят за телефонни техници, инкасатори, данъчни инспектори, лекари, санитарни инспектори, доброволци, които събират помощи и др. В такъв случай трябва да се позвъни на тел. 112, без да се отваря вратата. Сред дългия списък на препоръките има и такива за начин на реакция при разбита врата на дома, при установена кражба и т.н.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини