Монако сондира анексиране на България

Принцът на Монако Албер II явно е взел насериозно призивите на фейсбук групата за присъединяване на България към княжеството и започва сондажи. Посланикът ни в Париж Ангел Чолаков е привикан за разговор от Албер II, научи “Труд” от дипломатически източници.Почетният консул на втората най-малка в света държава в София Сергей Пенев също ще пътува за срещата, която ще се състои между 17 и 20 април. Тогава в княжеството се открива изложението Тop Marques Monaco 2014, на което ще бъдат показани най-новите и най-скъпите леки коли, яхти, мотори и дори колела. Повод за присъствието на българските дипломати на изложението за милионери е, че на него ще има и наше участие. Това е - “Мерцедес-Бенц 600 Пулман”, произведен през 1970 година, собственост на Националната служба за охрана. Цената на подобни машини може да мине 1 млн. евро. В лимузината освен Тодор Живков се е возил и лидерът на СССР Леонид Брежнев, което доста вдига цената на колата. Разговорът на Албер и Чолаков ще бъде в Монако Вил, старата част на княжеството, където е и дворецът.
Крайният срок за финализиране на сценария е 1 април 2015 г. Анализатори смятат, че Албер ще гони няколко цели при започване на процеса за присъединяване на България. Първите са дипломатически, като князът иска да “се еманципира” от Франция. Според конвенция, подписана през 1930-а, принцът може да назначава министър-председател, френски или монакски гражданин, само след одобрението на френското правителство. Албер иска да играе по-голяма роля в европейската дипломация и за това ще използва случая с присъединяването на Крим към Русия след референдум. България пък иска да играе “фактор” и посредник между ЕС и Русия и за това може да допусне свикването на референдум.
Другата причина е, че Монако е най-пренаселената държава в света - 16 754 жители на кв. км. Заради данъчните благинки напливът от милионери мераклии за гражданство не стихва. Ако територията на България се води към княжеството, у нас може да се построят луксозни зимни и летни комплекси, но милионерите да запазват облекченията си.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини