С възпоменателна вечер в Кърджали почетоха паметта на загиналите в боевете при Чанаккале

За четвърта поредна година в Кърджали с възпоменателна вечер бе почетена паметта на стотиците хиляди турски войници, загинали преди 99 години в боевете по време на Първата световна война при Чанаккале (Дарданелите). В салона на читалище „Юмер Лютви" се събраха много граждани, дошли да отбележат героичната съпротива на турските воини в една от най-кръвопролитните битки в историята. Организатор на проявата бе кърджалийското дружество за турска култура и изкуство. Събитието уважиха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, вицеконсулът Гюрлер Гюрсой, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Тук бяха още Бекир Мустафаоглу, председател на мюсюлманското малцинство в Гърция, населяващо района в Западна Тракия и Ибрахим Балталъ, главен редактор на списание „Родопски повей" в Комотини.

Възпоменателната вечер започна с едноминутно мълчание в памет на мъчениците от Чанаккале. Районният мюфтия Бейхан Мехмед отслужи молитва за загиналите. „Чанаккале заема много важно място в нашата история и култура. Тук е мястото, където е родена и създадена душата на новата турска нация. Чанаккале възвърна отново нашата самоувереност. Това е една война, която запозна Мустафа Кемал Ататюрк със света", заяви в своето приветствие Шенер Джебеджи.

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис сподели, че боевете при Чанаккале са пример не само за турската нация, но и за всички страни, участвали в него.

Лекция за героичната съпротива на турските воини в боевете при Чанаккале изнесе проф. д-р А.Мете Тунчоку, професор по международни отношения и първият ректор на университета „18 март" в Чанаккале. „Чанаккале и полуостров Гелиболу са като един тунел във времето, който ще ви поеме и ще ви  отведе в 1915 г. И който отиде там и разгледа това място дори само веднъж, през сълзи и с очите на душата си – ще се върне и вече няма да е предишният. Той вече ще е с нов вътрешен мир, ще бъде духовно извисен", заяви проф. д-р Тунчоку.

Излъчен бе и документалният филм на режисьора Кюршат Къзбаз „Чанаккале е непревземаемо", който разплака присъстващите.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ya
    yarrak
    1 0
    17:51, 7 окт 2014
    vas sme va ebali vinagi ,. i predi i togava i sega

Още новини

Последни новини