Орешарски против санкции за Русия. Преглед на печата

"Дума": "Галъп" очаква три основни надпревари на евровота

Кампанията за предстоящите през май избори за Европейски парламент ще съдържа три много оспорвани надпревари - между БСП и ГЕРБ, между "България без цензура", АБВ и Реформаторския блок и между "Атака" и НФСБ. Това съобщи вчера социологът Първан Симеонов при представяне на резултата от изследване на "Галъп", направено в периода 7-13 март сред 1007 българи.
На евроизборите за ГЕРБ биха гласували 20,7% от избирателите, за БСП - 19,5%, следвани от ДПС с 6%. От проучването става ясно, че процентите на малките партии, борещи се за представителство в Европейския парламент, са много близки. За "България без цензура" гласа си биха дали 5 на сто от избирателите, за Реформаторския блок - 3,1%, за АБВ - 3,2%, за "Атака" - 2,5%, за НФСБ - 1,9%. 29% от попитаните заявяват, че не биха участвали в евровота. Реформаторският блок сваля 1,5% доверие в сравнение с февруари, когато за коалицията са обявили, че ще гласуват 4,6%. Същата тенденция се наблюдава и при движението на Георги Първанов АБВ, като там спадът е почти 3% в сравнение с предходния месец. "България без цензура" губи 1,1% одобрение.
На традиционния открит въпрос от типа "Ако изборите за Народно събрание се проведат сега..." 19,9% отговарят, че биха гласували за ГЕРБ, 19% - за БСП, 6% - за ДПС, 4,9% - за "България без цензура" и ВМРО.

„Монитор": Цацаров: Използват трагедията в Лясковец за политически цели

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против критиките към МВР за акцията в Лясковец, при която загина един спецполицай, а други трима бяха ранени. Според обвинител №1 не прави чест на хора, които са работили в системата, да обясняват за неподготвеност, тъй като и те самите са били част от това ведомство.
„Когато всичко това се случи, някак си много бързо забравихме, че на първо място това е една трагедия - за семейството на загиналия, в един общ мащаб за едно министерство, защото тук не сме на война да броим загуби от едната и от другата страна. Тук сме в състояние, в което действията по обезвреждане на престъпника не предполагат жертви от страна на хората, които го правят", каза Цацаров вчера преди редовното заседание на ВСС.

„Стандарт": Орешарски против санкции за Русия

Резерви към налагането на икономически санкции от ЕС над Русия изказаха премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев непосредствено преди работната вечеря на Съвета на Европа в Брюксел. България обаче подкрепя въвеждането на ограничителен списък за пътуване и ползването на сметките на определени руски граждани в ЕС.
"Ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като ще сме между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати", заяви министър-председателят. Според него обаче ЕС едва ли ще стигне до подобно решение, тъй като това "не е най-добрият инструмент за въздействие". Освен това решението за икономически санкции не се подкрепя и от други страни в ЕС.

„24 Часа": Президентът поряза ДПС и БСП за ЦИК, а те - ГЕРБ


ГЕРБ ще има най-много редови членове на ЦИК - 6-има, а ДПС - с един по-малко от очакваните двама извън излъчения от движението секретар на комисията.
Така разреши вчера президентът Росен Плевнелиев големия спор за квотите. Левицата настояваше те да са 5:5, а хората на Бойко Борисов искаха 6 редови места плюс едно шефско.

В продължение на 3 ч пленарната зала вреше и кипеше от словесни престрелки, при които Мая Манолова бе жегната, че се прави на Рада Госпожина, а тя коригира като един Киряк Стефчов, че в ГЕРБ материалът е преподаван небрежно.

„Труд": Изпращат сигнали до главния прокурор срещу Плевнелиев, Борисов, Цветанов и Павлова

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси изпраща на главния прокурор сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за злоупотреби с европейски фондове.
„Комисията реши да изпрати сигнала срещу президента Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова на главния прокурор. Той е свързан с доста тежки финансови злоупотреби от европейски фондове. Експертите към комисията са преценили, че има достатъчно доказателства, че Плевнелиев като министър на регионалното развитие и в последствие Лиляна Павлова са злоупотребили с европейски средства в огромни размери - 1.5 млн. лв", обясни пред журналисти Илиан Тодоров, зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини