Езиковата гимназия отбеляза Международния ден на франкофонията

Денят на астрономическата пролет настъпи с аромат на цъфнали дървета и с празнично настроение в ГПЧЕ „Христо Ботев”. Поводът бе честването на Международния ден на франкофонията и приемането на най-новите членове, учениците от осми клас, в глобалното семейство на френскоговорящите по света.

Специално подготвена презентация, посветена на инициативата, бе представена от Виктор Людмилов от 9 клас, а постери и банери, изработени от френските възпитаници от випуск осми клас „разказваха” за най-големите архитектурни забележителности във Франция.

Актовата зала на гимназията бе препълнена от ученици, учители и гости, които с нескрито любопитство очакваха поредното тържество, което бе открито от директора на ГПЧЕ „Христо Ботев” госпожа Йорданка Чавдарова. Тя се обърна към учителите по френски език и възпитаниците на френските паралелки и ги поздрави за празника като сподели, че с нетърпение очаква да се наслади на изпълненията и оригиналните идеи, с които тези дни се превръщат в едни от най-милите и чаровни спомени.

Госпожа Радка Попгеоргиева смени длъжността помощник директор с хобито на фото - репортер и насочи обектива на апарата към залата. По време на цялото тържество тя бързаше да улови и запечата всеки миг, носещ френски дух и стил. Тържеството бе уважено и от помощник директорите Мария Митрева и Иван Димов.

„Франкофония ГПЧЕ-2014” продължи с разказа на госпожа Маргарита Чобанова, учител по френски език, която потопи всички в историята на празника. Началото на инициативата в България се поставя през 1993 година от тогавашния президент Желю Желев, а миналата година бе празнувана 20-годишнината на Международния ден Франкофония. Тя обясни, че за тази година, в Дакар, е взето решение темата на 2014 година да бъде: „Жените и младите хора носители на мир”.

Госпожа Надежда Карагьозова, учител по български език и литература, прочете поздравление за празника от бивши възпитаници на Гимназията, изучаващи френски език, които са студенти както в страната, така и в чужбина. Те изказаха своята лична благодарност към ръководството и учителите по френски език Цонка Пашалиева, Маргарита Чобанова, Мила Кулова, Нурай Садулов и Елена Константинова, учител по биология и химия на френски език за усилената работа, всеотдайността към учениците и любовта към френския език, която са успели да възпитат у всички свои бивши и настоящи ученици.

Потопени с сладките спомени на отминалите Франкофонии, госпожа Чавдарова припомни как в училишето бе посрещнат Жан Дьолег – доброволец , работил в Гимназията през 2011 и 2012 година как е той е преживял своите първи впечатления в столицата на източните Родопи без преводач. Тази среща с Кърджали и ГПЧЕ „Христо Ботев” остава завинаги в сърцето на французина, завършил литература в Сорбоната. Запленен от красивата природа и добрите хора, днес Жан учи и живее в България.

С музикалното изпълнение „Фрер Жак” всички усетиха атмосферата на Франция. Публиката бурно аплодира Сезен и Ани от осми клас и Рукие и Виктория от единайсети клас. Забележителните мостове на Сена разкриха своите истории и красоти, събрани в презентация, а звуците на китара, в изпълнение на Олджай Кахраман от девети клас и нежния глас на Рукие от единайсети клас, плениха присъстващите с песента на Зао „Обещавам ти”. През месец юни те ще участват в Международния фестивал на франкофонската песен „Златен ключ”, който ще се проведе в град Пловдив.

Естетиката на грима бе разкрита в следващата презентация, а изпълнението на братята Бо Фрер в шоуто на най-голямото френско кабаре предизвика много усмивки и аплодисменти.

Виктория Янкова отправи следващия музикален поздрав с песента на Заз „Дъждът”, а в дует с Рукие Вели затвори музикалната рамка с песента „Аз искам”.

Снимка с випуск осми клас, облечени в цветовете на френското знаме, снимка с бижута и по тиранти запечатаха френския стил и вкус. Финалът бе грандиозен и изискан. Членовете на клубове „Френска кухня” по проект УСПЕХ, с ръководители Цонка Пашалиева и Юлия Станкова подготвиха стилен коктейл от френски специалитети и всички се докоснаха до изтънчената френска кухня.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини