Висока оценка и признание за франкофоните от Езиковата

Месецът на франкофонията е  март. Оказва се, че  е  и много успешен за учениците и учителите, изучаващи и преподаващи френски език, а поводите за радост и гордост са резултат от добрата екипна работа, доказана във времето и професионализмa на учителите.

Добрата новина пристигна преди щъркелите и създаде пролетно настроение. Двама ученици се класираха за участие в Националната олимпиада по френски език. Престижният форум, на който сили премериха стоте най-добри в страната, се проведе на 15 март в старопрестолния град Велико Търново.

Ния Ангелова Чавдарова от 10. клас и Мелис Сунай Мехмед от 11. клас се ндпреварваха със свои връстници от цялата страна и според личната им преценка се справиха успешно с трудната френска граматика, лексика и правопис.

Вратите на европейските университети отвориха широко врати и за още единайсет момичета и момчета, които  през месец февруари издържаха най-сериозното външно оценяване по чужд език  - придобиването на френска езикова диплома DELF- DALF ниво B1/B2 според Европейската езикова рамка.

След успешното справяне с няколко компонента на писмения изпит и успешно презентиране на теми, изтеглени в момента на устното събеседване с изпитната комисия в Стара Загора, десетокласниците Гюлджан Ибрям, Георги Карев, Ния Чавдарова, Криста Колева, Айсун Мурад се представиха отлично и получиха оценки, които им дават правото на доживотна езикова диплома. Същият успех постигнаха и единайсетокласниците Емине Рашид, Виктория Янкова и Веселина Тонкова.

Мелис Мехмед и Айше Исмаил отпиха от чашата на успеха като придобиха езикови дипломи ниво - В2, с което постижение могат да се реализират като студенти в специалностите архитектура и медицина като във Франция, така и в Белгия и Канада.

Дванайсетокласникът Юмит Идриз получи своята френска езикова диплома преди българското си свидетелство за зрелост. Той също сподели удовлетворението от положения труд и изказа признанието за отзивчивостта на всички преподаватели по и на френски език в ГПЧЕ «Христо Ботев».

След тежките изпити и олимпиади на регионално и национално ниво идва заслужено и празникът Франкофония. Типично по френски, с аристократизъм и финес, възпитаниците на френскоговорящата общност в Езиковата гимназия подготвят много изненади.

Кулинарната изложба на специалитети от Франция е традиционна проява на членовете от ателие «Френска кухня», които ще демонстрират своите умения, придобити с участието им в проект «Успех».

За писателите нобелисти, за забележителностите на Франция, за романтиката на мостовете във френската столица и замъците на Лоара ще разкажат най-сладкодумните млади франкофони.

С цветовете на френското знаме и с топлината на спомените от отминали празници ще се затвърди дългогодишното приятелство между учители и ученици, които са завършили чуждоезиков профил – френски език, но остават най-верни на своето училище ГПЧЕ «Христо Ботев». Те с гордост се наричат БОТЕВЦИ-ФРАНКОФОНИ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини