Петдесет пъти са намалели работните места за слепи, те търсят работа като масажисти

Васил Долапчиев

Петдест пъти са намалели работните места за хора със зрителни увреждания в страната за годините на преход към пазарна икономика. От 6000 през 1989 г.броят им е днес е едва 120. Това съобщи в Кърджали председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев. Той каза, че преди държавата е имала социална политика и е възлагала поръчки на предприятията, в които са работели слепи.Сега такава практика няма и те са фалирали.

Основно хората със зрителни увреждания се насочват да стават масажисти. Вече има 80 души, които практикуват тази професия. От Съюза на слепите настояват държавата да осигури работни места по болници и санаториуми.

Председателят на Съюза преговаря с над 100 работодатели за ангажиране на негови членове. Върви обучение по проект за усвояване на умения по сто специалности.

Съюзът на слепите в Българияе най -старата организация ,обединяваща хора с увреждания на Балканите. Тя е основана през 1921 г. Наброява 15 000 члена. Има 16 регионални органнизации и 106 териториални структури. Една от най-дейните е в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини