Българско откритие прави самолетите по-безопасни

Учени от Пловдив създадоха революционно покритие за крилата на самолетите, което прави полетите по-безопасни. Разработката е на Университета по хранителни технологии.

Става въпрос за покритие за крилата на самолетите, което има за цел да предотврати наслагването на инсекти върху тях. Насекомите съдържат влага, а това е предпоставка за образуване на лед и поява на турбуленция, което застрашава полета.

Разработката на пловдивските учени е част от международен проект по безопасност на полетите, по който работят 8 държави. Българските учени създават покритието от три ензима, получени от различни микроорганизми

„Нашата задача беше да прикрепим към тези покрития ензими,тоест е едни биологични молекули, когато насекомото или инсетктите се прилепи към повърхността да започне процес на разграждане, на самопочистване и те да се отделят от вятъра, когато самолетът лети”, каза проф. Алберт Кръстанов, който ръководи катедра „Биотехнологии” в университета.

Покритието вече успешно е тествано върху няколко пътнически самолета. Прилагането на технологията в самолетостроенето ще отнеме няколко години.

Източник: http://btvnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини