На 13-годишна възраст заниманията на повечето момчета се изчерпват с компютърни и видео игри. Техният връстник Джейми Едуардс от Великобритания обаче има различни интереси и вече може да се похвали, че е най-младият човек в света, конструирал функциониращ ядрен реактор - в училищната лаборатория, пише в. "Дейли експрес".

Младият учен се вдъхновил за проекта си от досегашния рекордьор - американеца Тейлър Уилсън, отбелязал подобно постижение на 14-годишна възраст през 2008 г.

Джейми Едуардс получил разрешение да "направи звезда в буркан", както и подкрепата - морална и финансова - на директора на училището си в Пенуъртам, след като му обещал, че няма да взриви сградата.

Пришпорен от времето, тъй като след броени дни става на 14 години, ученикът е направил демонстрация на конструирания от него реактор, над който е работил от 2013 г., в училищната лаборатория под зоркия поглед на екип от експерти.

Джейми споделя, че е бил очарован, когато гайгеровият брояч е потвърдил, че той успешно е осъществил ядрен синтез чрез конструирания от него реактор, получавайки хелий от сблъсъка на два атома.

"Невероятно е, страхотно постижение. Когато реших да се заема с проекта, обиколих различни ядрени лаборатории и университети, но никой не ме взе сериозно. Тогава се обърнах за помощ към директора на нашето училище и той обеща да ме подкрепи, стига да не взривя сградата", разказва Джейми Едуардс.

"Наистина невероятно и все още не мога да го повярвам, въпреки че всичките ми приятели ме смятат за луд", споделя още Джейми.

Рекордьорът очаква потвърждение на постижението си.