Боб Дилън влезе в Кърджалийската библиотека

Най-пълната биография на легендарния Боб Дилън – „По магистралата на живота“ на Хауард Саунс вече може да бъде намерена в Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров”. Книгата е издадена на български език от издателство „Махалото” и бе представена в Кърджали в рамките на Месеца на Америка, организиран през февруари от дружество „Приятели на САЩ”, Посолството на САЩ и Община Кърджали. Директорът Иванко Маринов прие от председателя на дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова дарението, което включва също и книги за американския фолклор, литература, география и др.

Боб Дилън е музикант, който променя самата същност на популярната музика, поет, предложен за номинация за Нобелова награда, „говорителят на своето поколение“, който не се страхува да казва сериозни неща в среда, която никога не е била възприемана особено сериозно, културна икона, станала част от кодовете на съвремието ни – Боб Дилън е всичко това и още много. Цитиран от Папата и награждаван от президенти, творчеството му е толкова различно като тематика и толкова богато като образност, че му придава статута на философ, мъдрец, пророк… По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия - Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.

Боб Дилън се движи по магистралата на живота си самотен и горд, непредвидим и гениален. И го прави с такова умение, остроумие и плам, че вдъхновява и други да тръгнат по същия път, а милиони да чуят най-съкровените си мисли и чувства, изразени в песните му.

В България феновете на Боб Дилън имаха възможност да присъстват на негов концерт на 3 юни 2010 година.

Дилън е едно от най-известните имена в Западния свят и въпреки това големи части от живота му си остават обвити в тайнственост. Цялата история, базирана на документирани факти и свидетелства от първа ръка на стотици творци, близки приятели и роднини се появява за пръв път на страниците на „По магистралата на живота“, за да разкрие мъжа зад легендата, вдъхновението зад песните, самотата зад славата. Хауард Саунс умело въвежда читателя в историята на личния живот на Дилън, без да изпуска от фокуса си най-важното – неговата музика.

Книгата е преведена в редица страни и според общото мнение е стандарт в писането на музикални биографии и забележителна хроника за живота на един забележителен творец.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини