Половината от младите хора в Кърджали работят зад граница

Близо половината от младите хора в област Кърджали работят в чужбина, като в селата на гурбет тръгват над 80 процента от местните жители. Предпочитаните дестинации са Англия, Германия и Гърция.От автогарата в Кърджали всеки ден заминават около 30 автобуса по международни линии. Оттук по-лесно можеш да стигнеш до Франкфурт, отколкото до Варна. За германския град пътуват три автобуса дневно, а за българския - само един.

В Испания, доскоро хит за гурбетчиите, в момента работят само трайно установилите се там. В Англия мъжете се трудят в строителството, а жените чистят къщи и гледат възрастни хора. Много от заминалите по-рано имат собствени фирми и са сформирали строителни бригади. Търсят се групи, в които има специалисти по всичко и могат изцяло да завършат даден строителен обект. Най-често българите са ангажирани с ремонти на офиси, магазини и жилищни сгради, обясни Янчо Нарлиев, който от осем години работи в Лондон. Заплащането зависи от броя на обектите, но обикновено е около 2000 паун­да месечно. При жените то е по-скромно - около 1000-1200 паунда, но за да бъде достигната тази сума, трябва да се чистят поне по две къщи на ден.

За Германия заминават основно мъже. Там работа има в строителството, а заплащането стига и до 3000 евро на месец. Хората от Кърджали основно се насочват към югозападната част на Германия, където имат изградени контакти със строителни предприемачи. Предпочита се работата „на акорд“, а работническите бригади се сформират още в България.

В Гърция заетостта е в земеделието. Заради по-високите изкупни цени и по-големите евросубсидии местните фермери могат да си позволят наемни работници от България, а заплащането е около 800 евро на месец. Родопчани се ангажират в отглеждането на тютюн и окопаването на памук. По-високо е заплащането в туристическия бизнес. Извън активния сезон надницата е между 40 и 50 евро, а през лятото достига и до 100 евро. Предпочитани са гръцките острови, а някои от селата вече имат колонии на Хиос, Корфу и Родос.

Красимир Ангелов

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини