БСП и ДПС оглавяват професионалния ЦИК

Надпреварата за шеф и ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК) официално започна в петък, след като парламентът прие правилата за избор на новото ръководство. Според новия Изборен кодекс ЦИК ще е професионална.

Ивилина Алексиева, директор на Института за модерна политика (ИМП) е харесана от БСП за шеф на ЦИК, след като спряганата за постта Емилия Друмева се отказа. Според правилника неправителствените организации ще предлагат кандидати за постовете на председател, секретар и двама зам.- председатели, но изборът ще е на депутатите.

Алексиева била в топли отношения с БСП. Тя е председател на Обществения съвет при парламентарната Комисия за взаимодействие с граждански организации и работата й била одобрявана от зам.-председателя на парламента Мая Манолова. Алексиева отговаря на изискванията за 10 г. юридически стаж и е била член на ЦИК.

ДПС ще получи секретарското място и вероятната номинация е на Севин Солакова. Тя и в момента изпълнява същата длъжност. Двете зам.-председателски места ще бъдат за “Атака” и ГЕРБ. Номинациите още не са ясни.

Останалите 15 места в ЦИК ще бъдат разпределени на квотен принцип. БСП и ГЕРБ ще имат по 5-има, ДПС - 4-ма, а “Атака” - 3-ма членове. Неправителствените организации могат да предлагат кандидатурите си за шефове на ЦИК на парламента до 11 март, а депутатите до 13-и. Самият избор е на 20-и.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини