Почитаме жертвите от атентата на гара Буново

Със заупокойна литургия, поднасяне на венци и цветя,граждани и симпатизанти на НФСБ почетоха паметта на загиналите при атентата на жп гара Буново от 9 март 1985 г.

Припомняме, че утре се навършват 29 години от кървавото нападение, при което терористи от Турското национално-освободително движение в България (ТНОДБ) заложиха адска машина във вагона за майки с деца на влака Бургас-София,убивайки 4 жени и 3 деца, ранявайки тежко още 9 души.

С едноминутно мълчание множеството отдаде почит и наостаналите на жертви на протурския тероризъм в България между 1984 и 1987 г. в градовете Сливен, Варна и Пловдив.

„Сега сме тук, пред българското национално знаме и портрета на Васил Левски, и заявяваме, че България е еднонационална държава, в която има място за всякакви етнически малцинства - с равни права и равни задължения пред законите, но няма място за никакви национални освободителни движения - било то турски или някакви други. Атентатът на гара Буново трябва да ни накара да се замислим, че единението на българския народ е изключително важно за просперирането на България", заяви пред множеството съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев.

„Месец март е времето, когато природата се събужда за нов живот. А ние сме тук да почитаме паметта на невинни жертви на тероризъм. Тероризмът няма цвят, тероризмът няма граници.Ние ще продължим да идваме тук толкова пъти, колкото е необходимо, защото сме силни, защото сме българи, защото българският дух е непобедим", заяви кметът на Община Мирково Цветана Йотина и изрази съболезнованията си към семействата на загиналите.

Утре се очаква на същото място да се съберат исимпатизантите на партия „Атака", които също ще поднесат венци.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини