Най-после нещо умно! Радикални промени за детските надбавки!

Семейни помощи за деца да получават само родители, които са завършили средно или висше образование. Сега се стимулират бедните семейства, а те нямат никакво желание да образоват децата си, защото за тях е важна бройката, а не дали децата им са образовани или не. Това е предложението на работна група към БАН, която изследва демографската криза и предлага решение на част от проблемите.
Другата възможност е образованите родители и най-вече майките да бъдат подпомагани приоритетно с по-голяма сума, докато останалите да вземат нормален размер на детските помощи. Според учени е много погрешно да се изплащат помощи само заради ниски доходи. Така не само, че не помагат на бедните и необразованите, ами ги вкарват в още по-голяма бедност. В момента еднократна помощ за раждане се дава на всички жени, а детски надбавки за месеца получават семействата, при които месечния доход на член от семейството не надхвърля 350 лв.
Според последни данни на социалното министерство това означава около 80% от децата у нас. Част от децата са лишени от тази помощ, защото не посещават редовно училище, но според учените процентът необразовани деца е много по-голям, което е страшно. Ако родителите са образовани и бъдат стимулирани от държавата, те ще се погрижат и за образованието на децата си.
Другото предложение на министерството беше на деца над 16 години, които имат право да получават помощи, те да не бъдат давани като пари в брой, а под формата на ваучери за учебници и тетрадки. Това се прави с цел да се избегне злоупотреба от страна на родителите с парите. Миналата година около 1000 деца са получили парите си по този начин, защото е имало сведения, че родителите им си купуват цигари и алкохол, вместо да се погрижат за децата си.
Източник: silnabulgaria.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини