БСП и Народо-републиканската партия в Турция ще си сътрудничат

 За тясно сътрудничество са се договори БСП и СНР – Народно-републиканската партия в Турция. Това съобщи Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП и ръководител на групата за работа с изселническите организации и СНР в Турция. Той се завърна от четиридневна визита в Анкара и Истанбул, посещението му е по покана на областната организация на СНР в най-големия турски град – Истанбул. Първата ми среща и първите разговори бяха с  Халит Темиз, лидерът на партията в едномилионният квартал на Истанбул Пендик. Общото желание е за по-чести контакти между двете сродни партии и обмяната на опит за работа сред населението за решаването на социалните въпроси. Говорихме как по-добре да се обяснява политиката на двете партии в навечерието на предстоящите избори. В Турция на 30 –ти март предстоят местни избори, а у нас на 25 –ти май – избори за Европейски парламент, каза Назми Мюмюн.Изключително важно беше общото разбиране, че монопола на една партия на базата на етно-религиозни фактори не е добро решение за хората и вече трябва да се върви към плуралистичен модел при който решаващи ще са социалните послания, посочи Назми Мюмюн.

 В Истанбул е постигната договореност за създаването на партийни офиси на БСП в кварталите Авджилар и Пендик. Скоро там ще бъдат създадени и партийни ядки, а желаещи сред българските изселници да станат членове на БСП вече има, каза Назми Мюмюн. В Истанбул и в Анкара той е провел  срещи с наши изселници. Хората там хранят топли чувства към България и говорят с носталгия за родните си места. Желаят по-доброто бъдеще и на България, и на Турция и са готови да гласуват за промяната,като подкрепят социално насочените партии, коментира Назми Мюмюн. Намеренията за по-тясно сътрудничество между БСП и СНР са обявени на обща пресконференция  и са водеща новина в много от турските медии.

  Домакинът на Назми Мюмюн – Халит Темиз се смята за един от най-приближените хора на лидерът на СНР Кемал Калъчдароглу и на областният лидер на Истанбул Огуз Каан. Народо-републиканската партия на Турция е основана от Мустафа Кемал Ататюрк и в момента е основната опозиционна сила с над 25 процента подкрепа от избирателите в южната ни съседка. Тя е член на |Социалистическия Интернационал и асоцииран член на ПЕС. В хода на разговорите е постигната договореност делегация от националното ръководство на БСП да посети градовете ,в които живеят много български граждани – Измир, Чурса, Анкара и Истанбул. На ръководството на СНР Назми Мюмюн е подарил мартеници и книгата на Сергей Станишев „Защото сме социалисти”. Има голямо желание тя да бъде преведена на турски и разпространена сред СНР, каза Назми Мюмюн. Лидерът на СНР Кемал Калъчдароглу подготвя свое посещение в България. Поканата е от председателят на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. Едно от местата, които ще посети Калъчдароглу е Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини