Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол

Въоръжени лица са завзели летището Белбек в Севастопол. Неизвестните лица са пристигнали там, за да „не допуснат пристигането на някакви бойци“, съобщи Интерфакс, като се позова на компетентни военни източници от Севастопол.
Според някои данни на територията на летището действат руски военни, разположен е щабен БТР с комуникация, посочва агенцията.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков потвърди малко по-късно, че руски военни са блокирали летище в Севастопол и определи завземането на летища в Крим като "въоръжена окупация".

Оценявам случващото се като въоръжено нахлуване и окупация. В нарушение на всички международни договори и норми, пише Аваков в профила си във Facebook. Това е пряка провокация за въоръжено кръвопролитие на територията на суверенна държава. Това вече не е от компетенциите на МВР. Това е от компетенциите на Съвета за национална сигурност и отбрана, посочва министърът.

За летището Балбек в Севастопол Аваков пише, че то е „блокирано от военни подразделения на флота на Русия. Вътре в летището се намират военни и граничари от Украйна. Отвън са военни в камуфлажни дрехи и с оръжие без опознавателни знаци, но не криещи принадлежността си. Летището не работи. На вътрешния периметър има постове на МВР на Украйна. Въоръжени сблъсъци засега няма“. 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини