Запис замесва в корупция Ердоган, съветвал сина си да скрие милиони

Турски студенти горят портрет на Ердоган в Анкара на протест срещу откриването на път през университет в града, заради който бяха изсечени много дървета.

Нов корупционен скандал се развихри в Турция вчера, след като бе публикуван запис, уличаващ турския премиер Реджеп Ердоган да обсъжда прикриването на голяма сума пари в телефонен разговор, предаде Би Би Си.

Записът, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, съдържа 4 разговора от 17 декември м.г. В един от тях мъж, за когото се твърди, че е Ердоган, съветва друг, представян като неговия син Билял, да се избави от около 30 милиона евро и да разпредели част от тях между роднините.

Записът е направен само няколко часа след полицейската операция през този ден срещу хора, приближени на режима. Разкритието възпламени социалните мрежи и принуди правителството незабавно да опровергава. Последва и гневна реакция на премиера Ердоган, който обяви, че записът е изфабрикуван и е част от кампанията, водена срещу него.

Записът за първи път замесва директно турския премиер в корупционния скандал. Независимо дали става въпрос за съвпадение или не, публикуването на записите става часове след разкритията на два проправителствени вестника в Турция, че магистрати, приближени на мюсюлманския проповедник Фейтула Гюлен, са подслушвали хиляди хора, включително Ердоган. Опозицията, която от няколко седмици обвинява режима в корупция, се събра в полунощ завчера и поиска незабавната оставка на министър-председателя.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини