Мъж издъхна след пневмония и възпаление на мозъка

Още един пациент, починал от грип, записа в черния си списък болницата в Благоевград. 45-годишният Ю. Димитров от санданското село Лешница е поредната жертва на коварния грип. Той издъхна в реанимация на болницата в Благоевград, съобщи struma.bg. От грипния вирус той е получил усложнение, коварната пневмония, за която всички експерти предупредиха. Вероятно от вируса, причинил инфекцията в белите дробове, е получил и възпаление на мозъка.Въпреки опитите на лекарите да спасят живота на младия мъж, организмът му не успял да се пребори с тежкото възпаление. Това е третият смъртен случай за последния месец в болницата в Благоевград. Преди дни в пак в това лечебно заведение почина и 5-месечно бебе от Симитли. То също получило усложнения след грип и беше прието в реанимация. Преди него издъхна и 73-годишен мъж.

За опасният грип, който върлува в страната предупреди и държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Всичко, което зависи от нас, сме го направили. Предупредили сме джипитата и болниците и сме доставили нужните количества антивирусни препарати", обясни специалистът. "Всяка година грипът взема жертви, но тази починаха много млади хора, бременни и бебета. В повечето от фаталните случаи става дума за свински грип, преминал в хеморагична пневмония за по-малко от денонощие", обясни експертът.

Грипната епидемия в страната затихва и няма индикация за втора вълна, обяви и националният консултант по епидемиология д-р Мира Кожухарова. Тя призова хората да се обръщат към лекари при първите симптоми, защото грипът е страшно и непредвидимо заболяване. "Усложнения ще има, защото грипът е непредвидима болест. В много случаи има бързо протичаща пневмония, която пациентите не могат да овладеят. Това не е грипче, а сериозна болест", категорична бе в предупреждението си Кожухарова.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини