Сектанти на лов за жертви в моловете

Сектанти се възползваха от шумотевицата покрай Трифон Зарезан - Свети Валентин, за да плъзнат на лов за жертви в най-посещаваните места по празниците - моловете. Читатели на „Всеки ден" алармираха, че в няколко столични магазина са били пресрещнати от настойчиви агитатори от евангелистката протестантска църква „Ново поколение", които настоявали да им подарят сърчица с наглед невинните надписи „Бог да те уважава, никой не може да те унижи" или „Кажи на Иисус тайната на сърцето си".

„В Деня на влюбените сектантите налитаха предимно на млади хора, които много по-лесно се поддават на такива психоатаки", коментира 53-годишната Надежда Лилкова, която също прибрала една „валентинка" от настойчив „новопоколенец".

Според нея идеята е тийнейджърите да се запленят от църковното течение и да отидат на някоя от многото проповеди, които организира главният пастор на „Ново поколение" Пламен Цолов.
„Там вече започва обработката им и истинското промиване на мозъци, зад което прозира най-обикновено сребролюбие", отсече православната християнка.

Евангелистката протестантска секта е основана през 2008 г. от Цолов. Пасторът обаче от години е спряган като шарлатанин заради обвиненията, че присвоява дарения за църквата, с които бил вдигнал два палата. Според запознати водачът на „Ново поколение", който е шапката на четиричленен презвитерски борд, отчитал само парите, които постъпват като дарения в църквата, но не сумите, които идват като дарения отвън.

Проверката на „Всеки ден" показа, че сектата се рекламира чрез собствен сайт и онлайн телевизия плюс 2 проповеди седмично в София. Дарения пък събира с две сметки - в левове и долари. Преди време директорът на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. Кирил и Методий" д-р Десислава Пулиева обаче определи „Ново поколение" като много опасна, защото в проповедите си използва хипнотични психологически похвати, подобни на хитлеристките.

По думите й у нас шетат 96 узаконени представители на Бог. Други 50, повечето протестантски, вършат дейността си без регистрация. Така излиза, че в малка България се подвизават близо 150 разклонения на големите религии, с което държим своеобразен рекорд в ЕС. Само за сравнение, в съседна Румъния официалните религиозни общности са 8.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини