Огнян Донев:Бизнесът в Кърджали е много силно представен в КРИБ

Огнян Донев

Огнян Донев е роден на 22.12.1957 г. Учи в Хамбург и Виена. Завършва "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт София. През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин.
В частния сектор Огнян Донев работи от 1990 г., като започва в представителството на "Метро Кеш енд Кери" в България . За периода 1993-1997 г.  представлява големи чуждестранни купувачи на черни метали в България.
Д.и.н. Огнян Донев е Изпълнителен директор на "Софарма" АД от октомври 2000 г.

Председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

-Г-н Донев, къде е мястото на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България сред работодателските организации в страната?

-В България има четири национално представени работодателски организации. Ние смятаме, че КРИБ е доброволен съюз на всички най-големи български фирми. Присъствието ми в Кърджали показва, че и по места конфедерацията е много силно представена. Аз се чувствам лично ангажиран с Кърджали. Присъствах преди две години на учредяването на организация на КРИБ в града. Тогава 24 ентусиазирани фирми учредиха местната структура. При последната ми визита видях, че близо три пъти се е увеличила членската маса.Макар, че членство не е точната дума.Това са колеги, съратници,които се занимават с предприемачество.

-Какъв е делът на големите фирми във вашата организация? Статистиката сочи,че в страната над 95 на сто от фирмите са средни или малки?

-Това е нормално. Във всяка една държава количеството на малките и средни фирми е много по-голямо от едрите. Те се явяват гръбнака на всяка една икономика.България не е по-различна в това отношение. Противопоставянето на малки,средни или големи не е правилно. То се използва от политиците за някакви си техни цели. Не може да има малък или среден бизнес,без да има голям бизнес. И обратното. Не може да има голям бизнес без малък и среден. Компанията, която аз управлявам създава работа за около десетина хиляди фирми с най-голям диапазон на размера-от най-малката до едрата. Ние от друга страна купуваме машини и съоръжения от още по-големи фирми от нас самите. Така, че в България в истинския смисъл на думата голяма фирма не съществува.

-В Кърджали има представители на турски компании, инвестирали тук. Те членуват в КРИБ. Как гледате на партньорството с турския бизнес в смесените райони на страната?

-В бизнеса няма националност. Интересът на капитала зад всяка една компания е един и същ. Фирмата която управлявам е публична. Има четири хиляди собственици от тридесет националности. Наши акционери са всички световни банки в Европа. Не правим разлика кой от каква националност е и от каква държава е. Що се отнася до Турция,това е един добър наш съсед. Една огромна икономика, която създава възможности както за турския бизнес на наша територия, така и обратно-за българските фирми в Турция. Колкото по- високо е нивото на сътрудничество, толкова по благоприятно ще е то за двете икономики, двете държави и двата народа.

-Бизнесът изпитва остър глад на квалифицирани кадри за индустрията. Адекватна ли е образователната ни система?

-Проблемът е в качеството на кадрите, които образователната ни система произвежда. Ние във КРИБ от три години проповядваме дуалната немска система,която да бъде внедрена в обучението в България т.е. да се учи и работи едновременно..Няма смисъл да водим статистика на това колко хиляди безработни хора сме произвели. Трябва цялата образователна система да бъде подчинена на интересите на икономиката и на българската индустрия, за която се борим да бъде съживена.Естествено работните места ще са за специалисти в този профил. Няма да отглеждаме десетки хиляди юристи или други специалности, които по-скоро са екзотични. Младите хора още от обучението си в гимназията трябва да се ориентират професионално. Да търсят такова поприще, което да им дава добри шансове в живота.

  -Това означава сериозна реформа в образованието?

-Тя е абсолютно необходима. Смятам,че вече има консенсус в българското общество.

-Кога смятате , че заплатите в България ще стигнат средното европейско ниво?

-Аз съм оптимист и смятам,че за двадесет, двадесет и пет години това ще е постижимо. Ако някой смята с магическа пръчка това да се случи утре,ще подчертая,че не е възможно. Постигането на средноевропейски показатели не е невъзможно. Имаме своите шансове.

-Как оценявате политиката на сегашния кабинет по отношение на бизнеса?

-По време на годишната среща,която имахме с правителството, очертахме нещата , които ни харесват в неговата политика и разкрихме много проблеми,които съществуват. Ние не сме организация, която ще ръкопляска на политиците. Оценяваме високо, запазването на финансовата стабилност, запазването на размера на данъчно облагане. Нашите членове изтъкнаха много области и теми, по които до този момент правителството е длъжник на българския бизнес. По време на връчването на наградата за инвеститор на годината много ми хареса, това което каза премиерът Орешарски, че е много важно правителството да не пречи на бизнеса. Ако той спазва този приоритет, смятам,че се работи в правилната посока.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини