Трета награда за Методиевци на конкурса за детска рисунка

С трета награда бе удостоено ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Кърджали на конкурса за детска рисунка “Св. Трифон Зарезан” в гр. Сунгурларе. Единадесетгодишният художник от училището е единственият награден участник от област Кърджали.

От 13 до 15 февруари 2014 год. в град Сунгурларе се проведе поредното XI издание на Националната изложба-конкурс за детска рисунка "Свети Трифон Зарезан". Възпитаникът на най-голямото основно училище в гр. Кърджали Христо Колчев се класира на трето място в своята възрастова група и бе награден с медал и грамота. В националната изложба – конкурс Христо доказа своите възможности да развие въображението си в сферата на изобразителното и приложно изкуство и показа познаването на родния край и изконните български традиции благодарение на своите учители. Те всеотдайно работят за съхраняване и популяризиране на българските народни обичаи.

Националният конкурс е посветен на традиционния празник на лозаря и винаря - Трифон Зарезан и на Деня на гр.Сунгурларе – 14 февруари. Организатори са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионален инспекторат по образование – гр.Бургас и Община Сунгурларе. Медиен партньор е Вестник „Аз-Буки”.

Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и тази година се проведе за 11-ти пореден път. Участници в него са ученици от 7 до 18 години, разпределени в три възрастови групи.

Превърналият се в традиция национален конкурс за детска рисунка "Свети Трифон Зарезан" се организира всяка година. В тазгодишното издание на конкурса участваха 1897 творби на ученици от 26 области в страната. Те имаха възможност да представят творби на живописта, графиката /рисунка, карикатура/, скулптура, приложно-декоративни творби и проекти.

Темите на рисунките бяха посветени на Трифонзарезанските обичаи от различни краища на България, на преданията и митовете, свързани с плодородието, с виното и винопроизводството.

Тази година ученикът Христо Колчев от V”а“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий ” участва за първи път в Националния конкурс за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан 2014 ”- гр. Сунгурларе. В своето глинено пано той представи традицията по зарязване на лозята.

Награждаването се извърши на 14.02.2014 г. от 10 ч. в Зимната градина на СОУ„Христо Ботев” - гр. Сунгурларе. На официалната церемония в Сунгурларе присъстваха кмета на Община Сунгурларе и началника на РИО - Бургас, които връчиха наградите на победителите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини